Начало arrow Литература arrow Есета arrow "Европейци сме ний, ама все не дотам" (есе)

"Европейци сме ний, ама все не дотам" (есе)
Оценка: / 138
СлабОтличен 
Автор Калина Паунова   

 

Как така, ние изначалните европейци, всеки път трябва да се убеждаваме колко сме достойни или не дотам “заслужили” да се наричаме европейци?

“Европейци сме ний, ама все не дотам” е цитат от книгата “Бай Ганьо” на Алеко Константинов и за жалост много от нас продължават да мислят така и днес...

Да ви кажа, аз никога не съм се съмнявала, дали сме истински европейци. Историята ни говори достатъчно...

България географски е на кръстопът на различни култури, които съчетават тракийско-гръцко, римски, византийски, прабългарски, славянски и отмаски съставки.

България, чрез Светите братя Кирил и Методий определя принадлежността си към източната половина на европейската цивилизация, към общото ни духовно и културно наследство. Измислили азбуката на славянските народи, те двамата се мостът между Изтока и Запада на една Европа.

Чувала съм много хора да казват: “Отивам в Европа...”. Не е ли това една голяма безсмислица? Та ние обитаваме самото сърце на Европа, географски и исторически. Трябва да свикнем с мисълта, че всички сме с общи корени, че сме европейци... Имаме своите човешки слабости и грешки. И не това може да ни разделя и определя в някакви категории.

Не трябва да се доказваме на никого! Имаме толкова много забележителни и талантливи личности, извести както в Европа, така и по цял свят. България е популярна със своите певци, футболисти, поети, писатели, композитори, ансамбли, танцьори, актьори, актриси... В България е роден изобретателят на най-важната технология за 21 век – компютърът. Това е Джон Атанасов, награден от американския президент за неговото откритие. Българка е и народната певица Валя Балканска, гласът на която се носи в пространствената Вселена и към други цивилизации. Безспорно космичен глас! Композиторът-цигулар Васко Василев е сравнително млад, но и много талантлив и е любимец на европейците. През далечната 1994 година Христо Стоичков спечели “Златна топка”, същата година и Националният ни отбор по футбол завърши втори на Световното първенство. И след това не сме били европейци... Та нашето момче Митко Бербатов е сред най-добрите в Европа и отборите се надпреварват за него.

Не сме ли велики? Как може да си мислим, че не сме истински европейци?!

България – звучи величествено! Една голяма страна! С голяма история! Коя друга датира от 681 година? Коя друга е преборвала Голямата Византия! Коя друга е оцеляла след пет века турско иго? Коя друга има толкова велики личности, и стари и млади, и живи и мъртви, но останали в сърцата на всички... Коя друга има такова минало?

Ние сме свързани с Европа и отдавна сме в нея. Не ни трябват никакви организации и одобрения, за да се почувстваме европейци. Ние сами трябва да осъзнаем, че сме такива!

Не продължавайте да се съмнявате, че сте истински европейци! Ако продължавате, значи живеете в голяма заблуда...