Начало arrow Литература arrow Есета arrow Живеем в земята на Ботев (есе)

Живеем в земята на Ботев (есе)
Оценка: / 82
СлабОтличен 
Автор Калина Паунова   

 

Ботев – името на българската свобода! В българската история няма по-величествен, по-разтърсващ пример за гражданска саможертва. Живял по времето на робството, борил се за свободата, мечтал за ревенство и братство, жертва живота си за тази кауза, във време, в което България е арена на жестоки битки между тираните и народа. България – едно райско кътче – красива, величествена, вдъхновила такива творци като Ботев, Вазов, Славейков...

Колко хубаво звучи! Но за жалост, днес не е така... В днешно време малко хора казват: “Аз съм българин!” с гордост и вдигната глава. Като че ли повечето млади хора се срамуват да се нарекат българи. Те предпочитат чужбина, където могат да преуспеят... Но не нека не се отклоняваме от темата...

Интересно е да помислим по въпроса какво е свободата за нас, съвременните българи, живеещи в земята на Ботев.

Свобода е да имаш необходимите знания и умения, за да не си твърде зависим от другите и да не робуваш на собствените си предразсъдъци. Свободата също я свързвам с липсата на вина, липсата на нещо, което да ти тежи като завързан камък около шията и да те тегли надолу.

Свобода означава да не се срамуваш от себе си, от своята същност. Човек без идеали, човек който води неморален живот, не може да бъде наистина свободен. Свободен си, ако можеш да бъдеш верен на себе си, на собствените си помисли, на собствената си съвест!

Свободата, разбира се, е свързана с правото на избора. С правото на  начина, по който искаме да живеем. Всеки избира живота си и не трябва да съжалява за нищо. Все пак един живот живеем и той трябва да се изживее пълноценно. Свободата е да чувстваш, че бъдещето ти не е предопределено. С всеки изминал ден сам да градиш съдбата си...

Свобода е да си опознал всички ценности на живота, които имат значение за теб, иначе би се чувствал като “затворник” на живота си.

Свободата е най-голямото щастие на света! Да правиш и мислиш това, което искаш. Чрез свободата чувстваш, че живееш, а това е равносилно на щастието. Живот, изпълнен със свобода, щастие, разбиране, любов, чиста съвест, отстояване на позициите... Независимост и избор!

И въпреки всичко аз съм подвластна на едно нещо, една цел и мечта – справедливост, равноправие, любов и братство! И ако Ботев бе тук, около нас, и имаше възможност да разгледа днешната България, нямаше да бъде доволен. Би бил разочарован, че напразно се е борил и е жертвал живота си. Няма го братството, нито равноправието, на преден план са останали материалните неща. Всички сме забравили какво е истинско приятелство, какво е обич към родината и ближния и си мислим, че сме свободни, когато не се подчиняваме на законите, и дори сме загърбили всичко, на което са ни учили нашите учители и родители.

Всички ние живеем в земята на Ботев, но едва ли ще го достигнем, защото той е жертвал живота си за нас, а ние си мислим единствено за себе си... Нима това е свобода?!