Начало arrow Литература arrow Есета arrow Усмихни се (есе)

Усмихни се (есе)
Оценка: / 7
СлабОтличен 
Автор Виолета Илийкова   

 

Пътувам в автобуса и гледам през прозореца. Намусена съм. И има си хас и да не бях –чорапогащникът ми пусна бримка, батерията на мобилния ми телефон падна, изхарчих последните си пари за билетче в автобус, в който е не само ужасно горещо, но и толкова претъпкано, че няма къде да стъпя и непрекъснато настъпвам или бивам настъпвана. Та затова съм намусена. А е още само десет часа сутринта.

Има сутрини, когато всичко ти върви накриво. Както се казва – станал си на опако. Тогава хич не ти е до добро настроение, всеки ти е виновен и всичко виждаш на лошо. Както казват хората : „ До обяд е яд на себе си, след обяд е на яд на всички други”. Учените се опитват да обяснят този феномен с нуждата на човек да изразходи натрупалата се отрицателна енергия. Мърморейки, сумтейки, роптаейки, мръщейки се, мрънкайки човек се освобождава от всичко отрицателно в себе си и се подготвя за предстоящите положитени емоции.

Усещам как нещо ме драска по краката и още повече се смръщвам. Само това ми оставаше – втора бримка на чорапогащника. Върхът. Просто идеално. Опитвам се да не обръщам внимание, но нещото започва да ме дразни все повече и повече. Обръщам се, готова да серазвикам на нахалника, да го заплаша, че ще го съдя за съществуването му, че ще го завържа за някое дърво  и после  ще се обадя на полицията и с бесен тон щеим съобщя, че семейството му е присвоило тракийското съкровище, и...се усмихвам.

Не знам дали сте забелязали, но чуждата усмивка има силно принудително въздействие върху вас, особено ако е придружена с настойчиво ухилен поглед. Точно на това е разчитал американският художник Харви Бел,  създателят на усмихнатото личице. Когато в началото на 60-те години в Америка започнал процес на сливане на големите застрахователни компании, бавното развитие влияело негативно на сътрудниците. Процесът протичал болезнено и започнал да влияе негативно на сътрудниците. С други думи, несигурни в утрешния ден, служителите станали по-раздразнителни, разсеяни и тъжни. По тази причина представителите на Mutual Life Assurance Cos. of America решили да повдигнат духа на своите сътрудници и да ги накрат да се усмихнат. За да постигнат целта си те наели худоникът Харви Бел – той трябвало да създаде ярък символ, лесно запомнящ се и силно влияещ. И през декември 1963 година, той посигнал целта си. J

В наше време усмихнатото личице краси хиляди сувенири, купува се от милиони хора и отпечатва огледалния си образ върху лицата ни. Усмивката е най-лесния начин да забравиш, че приятелката те е предала ; че двойката е непоправима ; че майка ти ти е сърдита и не ти говори. Дори насила извикана, една усмивка може да промени светогледа на човек до неузнааемост само за миг.

На всички нас е известно, че най-изразителни са мускулите на лицето. Необходими са 17 мускула, за да се усмихнем и 43 мускула, за да се намръщим. И аз сега реших, да не хабя излишна енергия, и да се усмихвам. Усмихвам се широко и белите зъби поздравяват света. Какво като единият е малко крив? Усмихвам се. Нищо, че имам няколко бримки на чорапогащника. Все пак е толова горещо, най-добре направо да го махна. Усмихвам се. Момченцето, което за малко да поеме гневния ми изблик, също се усмихва. Слиза на следващата спирка, но вече е успяло да ми предаде доброто си настроение. И аз, вече ухилена, решавам да продължа неговата мисия.

Усмихни се. Усмихни се дори ако батерията на мобилния ти падне. Усмихни се – нима ще оставиш грещината да т развали настроението?! Усмини се, не е важно,че имаш някаква тъпа бримка на чорапогащника! Усмихни се – настъпвана и настъпваща, усмихвай се! Хайде де, усмихни се!