Начало arrow Литература arrow Есета arrow Запалката (есе)

Запалката (есе)
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Автор Мария Пушевска   

           

            Поредната цигара догаряше в масивния му, черен пепелник. Той стоеше спокойно във фотойла си, отпуснал вратовръзката и изопнатото си до преди малко чело. Какво можеше да направи? Лъжите му бяха разкрити, клюката се носеше със скоростта на светлината, а скандалът вече беше факт. Ако онази никаквица не си беше отворила устата...Ако той не беше оставал до късно след работа...Ако не беше допуснал грешката да се поддаде...Ако не беше я повторил многократно...Сега щеше да продължава да живее спокойно с идиличното си семейство без условности. Всъщност не го болеше толкова от това, че трябва да се раздели с жена си – те и без това от години живееха така сякаш всеки си е самодостатъчен, нито от факта, че щеше да вижда дъщерите си един път в седмицата или в месеца – винаги, когато се прибереше от работа или... те вече спяха. Дори за щетите, които доброто му име щеше да понесе от този срив, не му пукаше особено. Една мисъл го човъркаше постоянно: “Защо?” Не. Не в плиткия смисъл на въпроса. Той нямаше никакви чувства към нея. Той никога не изпитваше вълнения от подобен род, нито беше изпитвал... или може би преди години... И точно това го вбесяваше най-много – цялата тази история беше резултат от най-лошия му порок, с който не успя да се пребори цял живот, напротив – тя се превърна в негова пътеводна светлина и заради нея той работеше ежеминутно, ежечасно, 7 дни в седмицата, 52 седмици в годината, и пак заради нея се обграждаше с лукс. Нейно величество - Суетата. Замисли се, че и любимият му филмов персонаж страдаше от нея...главният герой в “Американски психар”.

            Аз не осъждам суетата или поне не тази, която те кара да бъдеш твоето по-добро Аз, която те движи преди всички останали и чрез нея изпъкваш на фона на сивото множество. Именно от суета хората са построили Вавилонската кула, градините на Семирамида, Китайската стена. Заради нея Мерилин си изруси косата и стана секссимвол на Америка. Но и от суета Бил завря пурата в Моника и бомбардира Судан, Югославия и т.н., Буш младши “добронамерено” се намеси в ситуацията в Ирак, а нашите депутати и министри се кипрят в Парламента без да знаят защо са там. Да, и тяхното е суета само че от онази по-алчната, по-користната, тази която не само подпалва семейни гнезда, но и оронва престижа, кариерата, името ти, а в някои случаи и авторитета на цялата нация.

            Често си задавам въпроса: “Какво трябва да се случи, за да си подаде един български депутат, министър или нещо подобно оставката?” и досега не мога да дам отговор на неспокойната си душа. Продължавам да го търся в някоя от вестникарските колонки за поредната изцепка на управляващите, вечерната емисия новини слушам със затаен дъх, чакам ли чакам и отново – нищо. Като се замисля, какво ли не се случи... Станаха не едно и две наводнения, избухнаха пожари и лавини ни затрупаха, а министърката на бедствията в това време си отмаряше в странство; българският премиер оцеля след историческа по мащабите си учителска стачка, обеснявайки как било невъзможно да се пипа бюджетния “излишък”, а след това се почна едно харчене....; след трагедията с влака София – Кардам и друг министър каза, че няма да си подаде оставката и удържа на обещанието си, а самият Президент по време на траура беше засечен да се развлича в гората с отстрел на вълци; за дамата, която се занимава със социалните грижи и в същото време изкрещя на пенсионерите: “Еее, ама и вие пък не се ли наядохте най-после?!” не искам и да споменавам, спряха ни и финансирането по куп европейски програми, злоупотребите с власт и пари са повсеместни, а подадени оставки нямааа. Но последните събития от изминалите седмици наистина трябва да се увековечат (изброените по горе отминаха в категорията “всяко чудо за три дни” ). Един човек, една личност със съмнително минало, попаднала в Парламента може би заради идеята, че този, който сам е замесен в престъпления най-добре ще гони престъпниците, шефа на МВР-то подпали министерския съвет, а и доста хора, целият народ дори,остана като попарен след разкритията около него. То от самото начало си имаше круизи на яхти, платени от някой си бос на мафията, но то това лошо ли е?! Същият министър започна да вади компромати срещу който му скимне и е създател на сагата Куйович, за която и Шекспир не би се досетил, а последната гореща, още пареща, направо изгаряща новина е, че двамата главни секретари на МВР, назначени от негова милост били мафиоти. Е, айде сега – голяма работа! Не че искам да задълбавам в темата, но се оказа, че и самият министър се е срещал с “оперативно интересни лица” (бел. ред мафиоти)....

И въпреки всичко казано дотук, лицата на управляващите продължават да ни се хилят всяка вечер от екрана и да оставят по-голямата част от народа, замислени какво трябва да се случи, за да се откажат от управлението на свидната родина, което явно не е лъжица за тяхната уста. Какво трябва да се подпали и дали направо не трябва да се хванат за... гушите, за да дадат властта ( и парите) е въпрос, който с цялата си тежест...виси във въздуха.