Начало arrow Литература arrow Есета arrow "И нашата епоха два избора сочи- Околчица или трийсет сребърника" (есе)

"И нашата епоха два избора сочи- Околчица или трийсет сребърника" (есе)
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Автор Даниела Димитрова   


Епохата, в която живеем и творим днес, е коренно различна от епохата , в която е живял и творил Христо Ботев. Времето му е богато с примери на героичната борба за свободата на българския народ. Той е върховно изпитание за критици и есеисти, защото Ботевото слово е най - красноречивият пример за кондензация на мисълта. Поетът Ботев възпява героизма на борците за свобода и правда. Чрез тях той изразява и личните си преживявания, своя устрем към борба и героичен живот.

Връх Околчица символизира национално-освободителната борба на българския народ. Това е време на бунтове, революции, социални сблъсъци, време белязано с думата "свобода". Днес България има нужда от истински и достойни хора като Ботев, но те много рядко се срещат и затова той отдавна се е превърнал в част от нравственото ни и политическо съзнание.

Трийсетте сребърника са символ на богатството, което обезличава човека и го прави егоист. Както преди , така и днес хората се заслепяват от материалното благополучиеи са готови на предателство.

Нашият народ е възпял подвига на легендарните  борци- страшни хаидути и "вехти войводи", с вълнуваща романтика. Ботев изповядва съкровени чувства и желания, свързани с борбата и големия проблем за свободата на родината. Той изразява преклонението си пред героизма на хайдутина и иска с неговия пример да насочи към подвиг  съвременниците си.

Христо Ботев е страстна и борческа натура, борбата е неговата стихия, привлича го героичното, необикновеното, красотата на революционния подвиг. Главен герой в поезията му е борецът за свобода и правда, изцяло предан на родината. Романтик, просветител, максималист, с изпепеляваща вулканична власт, Ботев е вдъхновител и пълномощник на народа, спечелил правото да се превърне в икона на този народ. На оОколчица  Ботев падна с пронизана гръд, за да се сбъднат пророческите му видения, че и той като Левски ще остане единствен син на България. Поетът отдавна се е превърнал в част от нравственото ни съзнание. Впрозренията му съзираме изключителността на гения, изпреварил с широки крачки своите съвременници. Думата, с която най- точно  можем да го определим е само една - гениален.

Според мен днес такива хора- предани и всеотдайни като Ботев почти няма, защото най - голямото зло на днешния век е алчността.За пари някои хора са готови на всичко - дори и на предателство, както Исус Христос е предаден подло от своя ученик Юда за трийсет сребърника.

Днес от всички прогресивни хора в света се произнася с любов името на Христо Ботев, нашият национален герой, велик поет и революционер, който ще остане за нас вечен пример за подръжание. Образът му е безсмъртен, защото вечно ще живее в нашите сърца, като човек дал живота си за родината.