Начало arrow Литература arrow Есета arrow Човечността и безчовечието на Антигона (есе)

Човечността и безчовечието на Антигона (есе)
Оценка: / 20
СлабОтличен 
Автор Анджелика Симеонова   

 

Живеем в света на относителното, което ще рече, че човечността не би могла да съществува без безчовечието.Или пък, ето ви един по-прост пример: за да разбереш какво е сладко, трябва поне веднъж в живота си да си вкусвал нещо горчиво.Тези два компонента(сладкото и горчивото), както и предните два, са взаимосвързани.За почти всички хора човечност означава-любов, всеотдайност, загриженост, разум (в смисъл мъдрост), състрадание, жертвоготовност, сливане с всемира и търсене на духовна висота, спокойствие...

 Но какво е безчовечието тогава?Според мен, то съвсем не е равно на бездушие.Нека да не бъркаме двете думи и ясно да разграничаваме разликата, която наистина е огромна. БЕЗ ЧОВЕЧИЕ, означава действие, което не е по силите на човека, или по-точно, не е по силите на човека като същество, но затова пък показва пътя на свръх съществото, т.е. на това същество, което носи достойни за благоговение човешки качества.

 Героинята на Софокъл, Антигона разкрива човечността си, чрез безчовечните си (или свръхчовешките си ) постъпки.Не мислете, че като казвам „свръхчовешки”, това означава, че само малцина ги притежават.Напротив, зад всяка човечност се крие по-висша човечност.В случая на Антигона, става така, че тя се вслушва в своя вътрешен Аз, или своето свръх същество.Изправяйки се срещу върховната власт, Антигона избира да следва своите стремежи, възгледа, разбирания.Нима нейната смелост, храброст, вярност и любов са безчовечни?!Да, наистина са безчовечни, но в смисъл, че не са по силите на много хора.Хора, които затварят очите си, навеждат безмълвно глави и притискат сърцата си, с цел да приглушат ражяждащия писък, който се чувства отвътре.Хора, неспособни да се защитят, така както го чувстват, неспособни да открият Богът в себе си.Същите тези страхливци, отхвърлят „неписаните вечни божи правила” и треперят пред правните закони.Безчовечно ли е да почиташ Боговете?Ако е така, наистина, бих искала да ме наричат безчовечна.

 Нищо не може да Е, ако не Е.Човечността не може да Е, ако не Е безчовечието.Когато спазваш всички писани закони, това значи, че си човек, а ако имаш свои разбирания, различни от обществените и неотговарящи на общоприетите норми, си безчовечен.След всичко което изложих, бих искала да попитам-Бесчовечие лоша дума ли е?

 Ако сте проследили внимателно пътя на моята логика, ще се убедите, че в конкретния случай, безчовечието се уравновесява с човечността.С други думи:Ние сме такива каквито са ни сътворили, т.е. ние сме точно толкова човечни, колкото са ни направили или точно толкова човечни, колкото не са ни направили.