Начало arrow Литература arrow Есета arrow Българи сме (есе)

Българи сме (есе)
Оценка: / 11
СлабОтличен 
Автор Жана Попова   


Българи. В днешно време много хора са забравили истинското значение на тази дума. Но всъщност какво значи да сме българи? И откъде идва тази гордост, че сме потомци именно на този род?  А  какво всъщност представляват българите?  

Игнорирам приказките на обезверените и предали се хора, които заради своето собствено благо са склонни да потъпчат националната си идентичност и си спомням славната история на нашата страна и на нашия род. Тази история, която е била изграждана векове наред, която отразява както златното време на нашата родина, така и силния  и непреклонен дух на нашите прадеди, които въпреки големите трудности и препятствия са успели да съхранят чистия корен и истинското значение на думата '' българи ''.   

Българи сме. Потомци сме на онези славни и незабравими светци, които създадоха и превърнаха славянската писменост в четвъртия средновековен език. Тези светци, чиито произведения блестят с изключителна ерудираност и уникалност, които и до ден днешен служат за  наша  пътеводна светлина по трудния и трънлив път за национално съхранение.  Потомци сме   на изящните и трудолюбиви славяни, на буйните и смели траки и  на величествените прабългари, които са създали нашата държава  още в ранното Средновековие  и са водили люти битки за запазване на нея и нейния народ.  Този народ, който въпреки всички трудни години на мъчения и страдания,  е успял да съхрани силния си дух, волята си за живот и дълбокото уважение и преклонение към своята страна и всичко българско.  Тези хора,  които са запазили в себе си  чувството си на дълг към родината и патриотизма си и са успели да се преборят с петвековното робство от друговерците и да освободят нашата страна от жестоката неправда.

Всичко това е само частица от нашата древна и величествена история, само една малка част от жертвоготовността и силната воля на нашите прадеди.  Нашата история е голяма и необятна,  като ясно откроява в себе си чувство за национална гордост и единност. Тя отразява  далечни времена,  изпълнени с жестоки борби и величествени победи,  за да се запази една велика държава със своя  смел и силен  народ.

Българи сме. Наша родина е славна и древна земя, която притежава тайнствена и уникална  красота, а наши прадеди са светли и силни хора, които са равностойни по воля и дух на самите светци.

 За това моли се, българино! Моли се и благославяй всяко кътче от нашата земя, величествените извивки на нашите планини и тихите, но буйни реки, които си пробиват път през загадъчни и мистериозни места, съдържащи в себе си нашата велика история. Благославяй, своите прадеди, които и до ден днешен като многобройни слънца греят и осветяват пътя, по който трябва да вървим. Благославяй техните знатни дела и историята, която са градили.

И се гордей, българино!  Бъди горд от това, че живееш тук,  в тази благословена от Бога земя,  България! Бъди горд, че си потомък на смели и велики светци, българите!