Начало arrow Литература arrow Есета arrow България – земя, пълна с добрини (есе)

България – земя, пълна с добрини (есе)
Оценка: / 13
СлабОтличен 
Автор Боряна Иванова   

 

България е земя, пълна с добрини. Тя е нашата страна, тя е мила и ума много прелести. Всеки човек, който е роден на тази земя е благословен. Страната ни, въпреки че не е голяма, има красоти и блага, които всеки трябва да види и да почувства. Такова разнообразие  и толкова забележителности не се срещат често. Рила, Стара планина, Пирин, Родопите – какви красоти. Още щом ги погледнеш, запленяват сърцето ти. Ами реките, не са ли хубави, не са ли хубави, не са ли достойни за преклон? Изобщо нашата родина е прекрасна. Замислял ли се е някой колко е хубава и какво славно минало е имала? Замислял ли се е някой какво притежава нашата малка по площ татковина, но голяма по доброта и красота? Кажете  не е ли така? Не е ли достойна за поклон нашата родина? Защо трябва да я замърсяваме, и да я съсипваме по този начин? Струва ли си да замърсяваме реките, да изсичаме горите и да я опропастяваме? Не можем ли да я  пазим, да я обичаме и да се радваме на нейните блага? Можем естествено! Но защо не го правим?

Аз обичам нашата страна, гордея се с нея и с това, че съм българка! И мисля, че трябва да я пазим и вместо да изсичаме горите, да садим дравчета, за да пречистват въздуха, и да я правят още по – красива.

Но българите, по български, не се замислят и я превръщат в сметище.

Трябва да се замислим за това за това, че България ни е дарявала толкова време със своя благодат, а ние какво правим, как и се отблагодаряваме за всичко това?! Не бива да унищоваваме сътворвното през вековете просто така! То е свято, тя е свята! Уникална е не само природата, не само славното минало, не само българският народ, но и българските нражи и обичаи! Длъвни сме да опазим тази уникалност, тези обичаи и нрави, за да продължи да съществува и да се развива, за да влезем в един нов европейски свят! И изобщо, за да и се отблагодарим, като направим поне това за нея, за нашата мила страна. Аз я обичам, обичайте я и вие и я ценете, както никой друг не го е правил! Защото това е тя, нашата страна!