Начало arrow Литература arrow Есета arrow Всеки човек е рожба на собствените си дела (есе)

Всеки човек е рожба на собствените си дела (есе)
Оценка: / 53
СлабОтличен 
Автор Карина Красимирова   

 

      24 часа на ден, 1440 минути и много, много секунди.  Всяка секунда някъде по света умира човек,  който е взел грешното решение и е направил  грешното действие. Всеки човек е рожба на собствените си дела, той има свободата да избира, но трябва да носи и отговорността за последствията от избора си. Постъпките и решенията му го определят като личност, определят съдбата му.

      Ежедневно правим хиляди неща и хиляди избори. Имаме свободата да решим от това какво ще облечем днес до това кой ще живее и кой не. Въпреки че  за второто освен, всичко друго, нямаме и моралното право, но все пак, ако поискаме, можем да решим. Някои последствия са незначителни и просто отминават, а други не. Те остават с нас през целия ни живот. Облякла си червената рокля и след седмица вече си забравила, убил си човек и ще го помниш до края на живота си.

     Отговорността, която поемаме за всяко наше действие, осъзнато или не, е като парите, които плащаме за нещата, които сме купили. Можем да излезем от магазина,  без да си платим, можем да направим нещо и да кажем, че не сме били ние, за да избягаме от отговорност. Всеки може да потвърди, че това е доста срещано в наши дни. Молиер е казал „ Ние отговаряме не само за това което вършим, а и за това което не вършим”, а аз казвам,  че би трябвало да е така, но не е. Отиваш, нараняваш някого и накрая казваш: ,, Е, какво от това!?”. Тук няма и капчица отговорност. Но би трябвало да има и последици, а те ще окажат влияние върху животая на ,, извършителя”. Последиците може да променят живота му изцяло, от което следва, че ще променят и личността му. Та кой не би се променил след две години на легло заради катастрофа по невнимание? И ето, че тук пак стигаме до избор ,, В каква посока избираш да се промениш?” От отговора зависи съдбата на човека. Всеки носи собствения кръст на последиците от действията си.

    Свободата да избираме, отговорността за избора ни и последиците от него, са трите неща, които определят живота ни. И в никакъв случай не бива да ги омаловажаваме, както в повечето случаи правим. Нека да си носим кръста и да се помъчим да не го изтърваме.