Начало arrow Литература arrow Есета arrow Какво е животът без мечти? (есе)

Какво е животът без мечти? (есе)
Оценка: / 27
СлабОтличен 
Автор Анита Николова   

Живот без мечти? Как ли би изглеждал животът ни без тях?
Мечтите са надежда! А какъв би било съществуването ни  без надежда?
Със сигурност това би бил свят,  изпълнен с мъка, тъгa, болка и неволя!
Светът и хората щяха да са изгубени без надежди . А в това тежко за тях време идват мечтите , които се превръщат в нашето спасение. Но спасение от какво? Може би спасение от самите нас . Ако нямаше мечти, нямаше да има надежда за утре, надежда за живот.
И какво би станало? Нямаше да виждаме вече никога замечтани погледи на деца ,които искат да бъдат лекари, полицаи , певци, артисти. Нямаше да се вижда и приятния замислен вид на родителите ни , които се опитват да ни изхранят и мечтаят за по-добро бъдеще и най-накрая- нямаше да виждаме усмихнатите лица на възрастните хора, доволни от живота си,живян благодарение на мечтите.

Живот без мечти е като автомобил без гуми,торта без брашно,брак без любов-ако беше така,нямаше да съществуваме всички ние-хората на тази земя .
Светът се крепи именно на мечтите.Сега никoй нямаше да бъде такъв какъвто е ако не са били желанията и мечтите на дедите и прадедите ни. Защо ли?Ами ако не бяха мечтали хората за спасяване от 1-та и 2-та световна война?Ако не се бе замечтал никoй за електричество,топла вода , отопление и други много подобни простички нещица? Сега щяхме да живеем като маймуните,от които се предполага, че човешкият род е започнал своето съществуване .

И не познавам човек, който не мечтае за нещо, дори за 2 неща,а често  и за повече.Но една мечта със сигурност има всеки човек на Земята.Едно желание,на което се е подчинил,една цел в живота.Но не трябва и да прекаляваме,защото мечтата може да ни завладее напълно.Може да сме толкова замечтани,че да не преценяваме трезво нещата и да пострадаме накрая .Може да се получи така че цял живот да преследваш едно желание, а накрая да останеш разочарован, защото не си го постигнал.
И сега някои биха се запитали:"защо тогава да мечтаем след като не винаги мечтите се сбъдват?" Ами точно това е разковничето,тук е и тръпката-мечтаи за мечтите.трябва да се вярва, като трябва да се полагат и усилия за постигането им.
Дано хората никога не спрат да мечтаят , защото това би променило коренно света .