Начало arrow Литература arrow Есета arrow Коледата за мен … (есе)

Коледата за мен … (есе)
Оценка: / 10
СлабОтличен 
Автор Анита Николова   

 

В забързаното ни ежедневие ни остава все по- малко време да се насладим на празниците . В повечето случаи  сме погълнати от забързания живот и не можем да усетим красивото около нас . Но каква е  била картината само преди десетина години ?

За мен това е времето , от което имам най-силни спомени , а това може да се обесни с факта , че за мен Коледата е най-светлият празник . Това са най-хубавите дни от цялата година  по време , на които цялото семейство се събира заедно , за да прекара щастливо Възкресението Христово . Децата са тези , които изживяват най-емоционално празника, защото те са в центъра на вниманието  близо до цялото семейство , което се е постарало както всяка година с нещо мъничко , но от сърце . Реакцията им е трогателна – те сияят при вида на коледния дар , като по този начин радват и всички около тях .

Но не подаръците са най-важните , а атмосферата на празника . Хората са заедно, заобиколени от богата трапеза , а в ъгъла е коледната елха , накичена богато с помощта на децата   . Огънят  пламти , снегът се сипе , а усмивки греят по  лицата на хората !

Колко е красиво всичко това ! Жалкото е само едно , а това е , че тази приповдигната атмосфера на празника отсъства от все повече  домове . Все по- рядко виждаме сняг за Коледа , но това не ни пречи да се радваме на празника , защото ние сме тези , които го създаваме . 

За съжаление все повече хора решават да отпразнуват този  така светъл празник  не заедно с близките си , а предпочитат да го прекарат  на курорт в България или друга страна . Това е тъжно , защото така те унищожават магията на семейния празник .

Но той може да бъде хубав , ако ние го направим такъв .

Аз мисля , че ние , младите хора трябва да запазим отчасти традицията, предавайки на бъдните поколения вярата в доброто ,  красивото и в това , че на Коледа стават чудеса . А какво по- голямо чудо от това да бъдем добри с ближния си поне за един ден .