Начало arrow Литература arrow Есета arrow Чудо, милосърдие, доброта (есе)

Чудо, милосърдие, доброта (есе)
Оценка: / 7
СлабОтличен 
Автор Мария Пушевска   


    Предстои най-важния християнски празник – Коледа. Какви са първите Ви асоциации, когато чуете името му – християнство, семейство, топлота, уют – да! Всичко това, обобщено в три символни за Коледа думи – чудо, милосърдие и доброта. Взаимно свързани, зависещи, прелитащи се едно в друго понятия. Защото всъщност какво празнуваме? Почитаме раждането на Богочовека, на единствения, на символа на празника. Защото създадения по образ и подобив на Бога е бил безкрайно добър и милосърден и благодарение на това е изпълнил живота на хората с чудеса. А сега къде са чудесата? Къде е този, който ще превърне водата във вино и ще нахрани всички гладни? Няма ги или поне ги откриваме все по-рядко. Може би , защото добротата е потънала някъде в ежедневните ни грижи, а милосърдието е претопено  в алчност, корист, завист и кариеризъм. След като в повев повечето хора са изчезнали двете основни съставки за чудото как очакваме да го открием ?

      Но ако се абстрахираме от отдавна отминалото време, изпълнено с християнски добродетели и големи чудеса, то ще можем да видим, че и в нашия забързан живот се случват чудеса. Може би малки според нашата преценка, но големи в очите на един малък човек. Не трябва да оставяме чудесата просто да се случват покрай нас, защото техен творител е човекът.Невероятно трудно ли е да занесеш чувал с непотребни дрешки и играчки в някой от многобройните домове за сираци? Не е. А чудо ли е ? Да. Защото чуството да те обгърнат две ръчички и да кажат: “Благодаря ти, Снежанке!” е незаменимо. И те кара да се чустваш, ако не като най-обичания старец, то поне като неговата най-добра помощница. Прекалено сложно ли да е навлечеш червения костюм с голяма възглавница под него и фалшива брада? Не...а възторгът, изненадата и вярата в чудесата, които дядо ми дари на своята малка внучка преди близо петнайсет години бяха най-ценния подарък. Невъзможно ли е да съществува Българската Коледа през цялата година, за да могат хората и с най-скромни доходи да дарят поне един лев за нуждаещите се? Отново отговорът е “Не”.

     След като получихте толкова много отрицателни отговори, на иначе положителни въпроси... Защо всеки поотделно не се замисли как може да направи чудеса със своята доброта, с милосърдието си поне в своя дом. А тези , които трябва да са най-добри и милосърдни да не се сещат само по Коледа.

      Весели празници!