Начало arrow Литература arrow Есета arrow Вълшебната сила на думите (есе)

Вълшебната сила на думите (есе)
Оценка: / 108
СлабОтличен 
Автор Георги Павлов   

 

Силата на думите?!...Тя може да бъде разрушителна или съзидателна, в зависимост от това какви чувства са вложени в казаните думи.

Всяко съчетание от думи носи послание. Думата война е заредена със смърт, разрушение и черни забрадки. При нея няма значение кой е победен и кой е победител. И двете страни дават жертви и са нещастни по своему. Думата предателство носи разочарование и болка. Българският народ е казал,че люта рана заздравява, а лоша дума не се забравя.

Сами по себе си, събрани в речника думите не нараняват. Там те имат принципно значение. Но в живота зад думите винаги стой някой, който ги изрича и ги превръща в действие.

И тогава те могат да наранят или да направят човека щастлив. Думата любов би трябвало да означава нещо красиво. Това е така,  когато любовта е споделена. Но понякога любовта може да носи и разочарования и болка. Страшно и тъжно е когато хората превръщат любовта в омраза.

Силата на думите се състой  в смисъла на това как и защо човек ги употребява.

Те могат да бъдат казани с молба, благодарност, прошка, съпричастност, обич, доверие, но могат да бъдат и произнесени със злоба и омраза. И тогава те носят  болка от предателството  и водят до разрушение.

Думите могат да бъдат всичко, което си пожелаеш. Те са власт и сила. Могат да се превърнат в приказка, магия или приключение-това зависи от избора на човек и от неговите послания към другите. Зависи от чувствата и мислите, които влагаш, когато произнасяш съчетанията от думи. Чрез думите можеш да оказваш много силно влияние над хората.

От това колко добре умееш да ги съчетаваш, зависи дали ще бъдеш приет или отхвърлен, дали ще бъдеш мразен или обичан, дали ще бъдеш харесван или не.

Думите и тяхната сила?!...

Думите на Хитлер карат много обикновени немци да се превърнат в палачи. Думите на Христос носят любов и правят милионите вярващи в тях по-добри.

Думи, казани от учител могат да накарат ученика да обича или мрази предмета. Могат дори да убият всякаква вяра в себе си и  да унищожат самоуважението му.

Думите?!...Всичко зависи от това как и от кого са казани.

Те могат да накарат човека да мрази или да обича, да бъде страхлив или смел, да изпитва гняв или съпричастност, да вярва или да отрича света, да уважава или да презира…

В зависимост от начина по който се изричат думите могат да превърнат човека в подлец или герой, в предател или съюзник, във враг или във верен приятел. Думите могат да направят човека нещастен или щастлив, победител или губещ. Те могат да го накарат да вярва в себе си или да се страхува от живота.

Около нас има толкова много думи…Те показват какъв е човека, който ги използва. Те предопределят неговите действия и постъпки.

Думите?!...Моите думи. Думите на моите учители. Думите на родителите и приятелите ми.

Думите?!...Това е силата на моя свят. И неговата слабост.

Думите?!....Това съм аз и не съвсем.

Казаните думи. И неказаните. Споделените и отхвърлените.....В тях е скрита огромна сила, която може да бъде открита само от тези, които са подготвени за нея.