Начало arrow Литература arrow Есета arrow Животът е грижа за другите (есе)

Животът е грижа за другите (есе)
Оценка: / 94
СлабОтличен 
Автор Георги Павлов   

 

     Дали животът е грижа за другите или  безкрайно пътуване към себе си? А може би по пътя към себе си  човек разбира, че трябва да се грижи за другите?

    Детето се ражда безпомощно, неспособно да оцелее без грижите на родителите и по точно на майката. Майката е началото на човешкия живот. Майката е началото на доброто в човешкия живот.

    Интересна е обичта на жената. Тя обича по различен начин детето си, съпруга или любимия. В сърцето на жената има място за много обич. Тя може да преглътне обидата и болката и  да се жертва в името на децата си.

     Блага Димитрова ни поднася  един тревожен размисъл за мисията на обичащата жена.Само човек способен на обич може да се грижи и да дава обич на другите. Да си жена  е  не само тревожно и отговорно ни внушава Блага Димитрова. Да си жена, това носи не само неспокойствие, дълг, саможертва, но и гордост, защото само жената може да дава живот. Но дали само това е достатъчно?!...Знаем колко деца растат изоставени от майките си. Само да дадеш живот не стига. Трябва да възпиташ и отгледаш дарения живот и да го превърнеш в добър човек.

      Истинската жена може да дава радост на другите и  да се грижи за тях. В този смисъл жената е обичащото начало.И именно за това може да си прости непростимото, защото единствено истинската любов е всеопрощаваща.

   Жената е обречена да ражда красота. В личният си живот  първо, а след това да я споделя с другите. Жената може да бъде приятел, майка, баба, любима.   Тя може да бъде и онова красиво момиче от съседното училище, което вчера ти се усмихна загадъчно. Тя може да бъде вдъхновение на поети и художници, но може да бъде и озлобено същество. Ако позволи на живота да я смаже може да загуби  себе си и самоуважението си. И тогава тя се превръща в  дребничко смазано  човече. Страшно е да убиеш душата на една жена.

   Мама казва, че  трябва да уважаваме достойните хора и  да  приемаме тяхното решение, колкото и различно да е от нашето. Лесно й е на нея, тя винаги знае какво трябва да прави. Но дали е толкова лесно да превърнеш живота си в грижа за другите?

     Мисля, че не. За това е нужно много повече от добра воля. Трябва да си личност, трябва да имаш сърце. И много важно е да усещаш кога и кои други искат да получат грижата ти. Защото може би сред другите има такива които не желая някои да се грижи за тях.  И тук би се получило разминаването  между готовността да се грижиш за някого и отхвърлянето на грижите от този някой.

     Разочарованието е първата стъпка на неудовлетвореността  от живота.

    Мисля си, че ако човек се научи да бъде щастлив, ако се научи да се радва на успехите на другите, ако може да се усмихва, то той вече е направил първата крачка  към грижата за другите. Понякога една добра дума и усмивка може да спаси един човешки живот.

     Според майка ми, животът може да има невероятен смисъл само, ако можеш да обичаш себе си и другите. В този случай, като че ли е права.