Начало arrow Литература arrow Есета arrow Кое е по-важно за човека: да се облагородяват или премахват плевелите (есе)

Кое е по-важно за човека: да се облагородяват или премахват плевелите (есе)
Оценка: / 13
СлабОтличен 
Автор Георги Павлов   

 

В природата всяка една тревичка и животинка са важни и имат  огромно значение за равновесието.

В човешкия живот има важни и глупави мисли, полезни и безполезни дела.

Мама казва, че едно нещо може да бъде добро за даден човек и лошо за друг. Това било свързано с различните нива   на развитие на хората. Има нещо вярно в това за едни ученици е интересен един предмет за други друг. Така е и с филмите. Един японски филм може и да не бъде разбран от българската публика.Но и колко ли български филми ще са разбрани от публиката на другите страни?

Валери Петров поставя  темата за изкуството в човешкия живот. И смисъла на изкуството. Трябва ли то да е разбираемо от всички или трябва да е предназначено за определени  хора?

Трябва ли да се учат хората да разбират изкуството или трябва изкуството да се премахне, заради тези, които не го разбират?!

Ако човек зададе този въпрос ще получи много отговори. Те ще са толкова различни, колкото са и самите хора. Някои  смятат, че е грешно да се харчат толкова пари за една картина, когато има толкова много гладни хора. Други мислят обратното. Сигурно това зависи от нивото и потребността на дадения човек. Едни се нуждаят само “от черпак подир черпак”, а други и от нещо повече. Трети биха могли да живеят само с луксозни коли и дрехи, на други им е нужно много малко.

Просто хората са различни. За едни едно е плевел, а същото това за други ще бъде най-скъпоценното растение. Всеки сам намира  пътя  си. И някъде по този път ще преценява какво му е нужно. Но за да може да вземе решение, той трябва да знае какво иска.

Няма лесни отговори дори за такъв лесен на пръв поглед въпрос “Какво искам”.

Когато мама ме накара да напиша петте най-важни за мен неща  много се затрудних. В началото всичко беше много важно, а после ката се замислих не можах да напиша и три наистина важни неща.

Ако човек успее да изчисти плевелите в душата си значи е победител в собствения си живот. И тогава островът няма да е гол и в поливането ще има смисъл.

Изкуството не  е скучен и  безполезен  труд.

То е бисер, които може да стопли голия свят на човека.

И не само това -изкуството може да промени този свят и да спаси човека.

Но остава един огромен и много сложен въпрос-доколко човека иска да бъде променен и спасен?