Аз...?! (есе)
Оценка: / 36
СлабОтличен 
Автор Илина Станева   

 

    Аз ли? Какво аз? Какво за мен? Не съм нещо особено или странно,не съм чудо или свръхчовек. Просто аз. Но все пак малко повече от останалите.

   Такава, каквато съм, такава, каквато са ме създали, дали бог, природа или двама души, такава, каквато искам да бъда, това съм аз. Казват, че не мога да се променя, но не вярвам. Аз мога! Мога да бъда каквато поискам, стига да го желая и да се опитам, не да се опитам, а да искам, дали да стана адвокат, дали пожарникар или дори космонавт, дали егоист или копие на Дева Мария - това решавам аз.

   Този случай обаче е една себична гледна точка, от която надали някога ще надзърна. По-скоро се замислям като чуя "аз" дали първо се сещам за моето физическо, временно състояние или духовната страна на моя живот, в която крия надежда, че е живяла преди да се появя на бял свят и дано да продължава да съществува без моментното ми материално превъплатение.

   Дали има от какво да се страхувам или да се срамувам,когато започвам изречението с "Аз...", дали има с какво да се гордея когато завършвам с думите "...аз бях."

   "Защо аз?" - най-често срещаният въпрос при моето поколение. Дилемата бива последвана от изплакани очи и сърцераздирателни риторични въпроси за близкото, даже прекалено близкото бъдеще на така наречения им живот изпълнен с човешки и не толкова трагедии. Чесно казано радвам се че не съм сред тези душевно-раздиращи ситуации, не ме интересуват нито той, нито тя, надали и те.Единствения човек, на когото смятам че мога да се доверя и че ме е грижа за него ,всяка сутрин го посрещам с сърдита усмивка и надежда да го видя утре по същото време пак на определеното място - пред огледалото.

   Разхождайки се лятото по отрупаните със сувенири улици, окото ми грабна малка керамична плочка с щастливо ухилено човече на нея, а зад него гласеше надпис - "Доверявай се само на себе си, но не прекалявай!" Защо ли? Не знам. Бях решила, че като ставам всяка сутрин и си прочитам този надпис действията ми през деня ще бъдат добре обмислени и преценени, но уви - не подеиства. Защо ли? Пак не знам. Всичко беше изчислено и премерено за едно по-добро бъдеще посредством керамична плочка. Но каква полза от материалното, когато аз не съм го разбрала на смислово ниво? Най-вероятно трябва първо да осъзная нещата от живота, е не всички, но поне наложителните е препоръчително. Не вярвам да намеря смисъла на човешкото съществуване или дори лек срещу СПИН и сигурно там е проблема - не вярвам.

   Но все пак смятам, че такава, каквато съм, според мен недошлифован диамант, каквито са и много други хора, под тънкия слой прах се крие вълшебен камък, който ще отрази само един лъч светлина и ще го преобрази в една неповторима, пъстроцветна, приказна дъга, под която може да се сгуши целият свят,...дори и аз.