Начало arrow Литература arrow Есета arrow Какво е човекът (есе)

Какво е човекът (есе)
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Автор Александра Сергева   

 

Навън беше студено и мрачно. Едри парцали сняг се сипеха от дни. Седях пред камината и си мислех за това което ми се случи днес. Не беше нещо необичайно, но пък малко хора биха обърнали внимание . За тях това е част от забързаното им  ежедневие.

Вървях по алеята в парка. Всичко наоколо беше толкова красиво и приказно, че дори за миг се озовах в един друг свят.Там имаше  много щастие и любов. Той беше изпълнен с хармония и може би това го правеше така съвършен. Единствено страхът от този сън да свърши ме върна в жестокото общество. Тогава две загрубели ръце се протегнаха към мен. Очите на това дете бяха изпълнени с много болка и страдание. В тях аз можех да видя всичко друго, но не и щастие. Лишено от любов и изоставено от всеки създание, се мъчеше някак си да преживее в това несигурно и отдалечено общeство. В този момент в сърцето ми имаше много мъка, а в главата ми се завъртяха разни мисли. Какво е останало от човекът? Нима вече той не съществува? Погледнах отново малките очички, в чийто поглед намерих отговорът.

Бръкнах в джоба си и подадох последните пари. След това продължих, но куп мисли ме разсейваха от проблемите който имах. Разсъждавайки върху отношението на хората към нуждаещите, приемайки всичко, което не ги засяга, че не е техен проблем. А напротив! Не трябва да е така! Хората трябва да си помагат един друг, но това май вече не е присъщо или рядко срещано. За да се наречеш човек, трябва  да обърнеш  внимание на себе си, но и на тези, които наистина имат нужда от теб! Да го подкрепиш в труден за него момент, да му подариш щастие и мъничко любов, защото сме създадени с много любов, така както и целият свят. Няма нищо по-силно от нея. А тя е навсякъде- във въздухът, който дишаме всеки ден, в човекът, който е винаги до нас.

Човекът е  едно дълго изречение, изписано с много грешки …някой беше казал. Да и съвсем не е сгрешил. Той е съвкупност от много и  различни качества, определящи го като една  напълно индивидуална  личност.

Да , това ми се случи  днес. Всичкo ме накара сериозно да се замисля , а и ме доведе до някои изводи – а именно – За  да бъдеш човек,  ти трябва да се научиш да живееж като такъв!