Начало arrow Литература arrow Есета arrow Изборите днес (есе)

Изборите днес (есе)
Оценка: / 11
СлабОтличен 
Автор Томас Ахчиян   

 

За разлика от изборите по света, тук в България избирателите се чувстват задължени да гласуват за определена партия или организация, независимо дали е подобрила или влошила живота им. Липсва свободното мислене и разсъждаване. Свикне ли с нещо народа, трудно търпи промяна. Самите партии разчитат на “наивността” на отделният гласоподавател. Той приема “цветето на надеждата” без да си дава ясна представа за това дали то е засадено там където може да верее или не.

Партиите участващи в тазгодишните избори за евродепутати разчитаха главно на твърдият си електорат.

Платформа европейски социалисти  преди изборите бяха сочени за фаворити. Това е така, защото БСП разчитат главно на твърд кръг от хора. ПЕС и тази година не изневериха на себе, като обещаваха много неща сред, които и браненето и вдигането на пенсиите. Всъщност, малко са хората, които знаят, че този въпрос не влиза в правомощията на европейският парламент, а е в компетенцията на народното събрание в страната ни. Тук се проявява дори и тяхната некомпетентност, която умело успяват да укрият от масовит избрател. Тяхната платформа бе изцяло променена, като дори й името бе сменено. БСП организира големи концерти чрез, които се стремеше да се покаже, че те са най-силната политическа сила. На тези мероприятия пееха едни от най-известните личности в ралзичните музикални стилове. Вишко обаче се обезмисли, след като една от участничките каза пред камерите - “Мен ме извикаха да пея, а не да агитирам”. Това донякъде “срина” мащабността на концертите и хората ходеха само за да получат безплатно музика. Всъщност тези мероприятия събират по-младите хора, които отиват само да послушат музика без изобщо да се ангажират с гласуване, дори в голям процент не гласуват.

Основната причина за “сляпото” гласуване на множеството избиратели е неинформираността. Тя се получава от “отвличането” на вниманието на хората от важните в момента неща, към по-маловажни или изобщо нямащи връзка неща.

ГЕРБ, новосформираната партия спечели изборите. Въпреки, че бе сочена за втората политическа сила, тя се издигна заради вълната на надеждата, която се появява всеки път при появата на нова партия. След излизането на изборните резултати стана ясно, че партията на Бойко Борисов печели в големите градове освен София. Това показва недоволството и може би неодобрението към управлението на лидера на ГЕРБ от хората, които вече са усетили неговото управление. Партията победи заради новите лица и не познаването на нейното управление. Дори много от хората в листата, за които се гласуваше не се представиха пред медиите и на хората. По този начин се представя изначалният момент на лъжата, чийто корен се крие в политиката.

Национално движение Симеон втори също получи достоен процент подкрепа на изборите. Този път също дясно-центристката партия направи по-различна кампания,в която бяха включени нови идео. Хората в Холивуд казват -“Рекламата продава”. Именно на това се крепеше и кампанията на НДСВ. На партийните събирания и митинги се раздаваха рекламни материали, светещи значки и енергийни напитки. Модерната визия и креативна реклама спомогнаха за евродепутата, който партията успя да вкара. В социологическите прогнози, които познаха резултата - подкрепата към партията е спаднала. Това се получава от първият мандат на НДСВ, който бе белязан от станалата емблематична фраза - "Ще оправим България за 800 дни", именно тя даде тласъка към упадъка на тази политическа сила.

На тези избори дясно ориентираните партии претърпяха загуба. Тя се дължи на остарелият модел. Получава се така, че едни и същи хора управляват тези партии, а хората искат промяна. Именно тя води съзнанието на десният избирател за да може да прецени, кое е по-добро за него. Той има право на истинският избор, защото за разлика от другите видове партии, десните са няколко. До сега десните партии наблягаха на лидери, но след тези избори вече започват с утвърждаването на  самите идеи. Именно това е началото на истинските и Европейски десни сили. Те наистина са демократични, без да преминават границата с наглостта и безредието.

Най-влиятелната партия в дясното пространство СДС предложи на електората си млади лица, които обаче останаха в сянката на лидера Петър Стоянов. Такъв е случаят и с ДСБ, които са известни най-вече с Иван Костов. Двете партии имаха платформи, но за съжаление те не стигнаха до избирателите. Те само промотираха имената на кандидатите за Европейският парламент. Загубата на тези избори може би е провокирана и от факта, че в повечето медийни прояви лидерите им говореха повече за себе си от колкото за предстоящите избори. Имаха по-умерени изказвания и прояви за разлика от Бойко Борисов, който си правеше реклама, независимо дали дава интервю или открива детска градина.

От две години националистическата партия Атака заема средата на листата по сила. На тези избори те отново заеха средното ниво и успяха да вкарат трима евродепутати. Основните й различия спрямо другите партии могат да доведат до разногласия в самата Българска група в Европарламента. В самото й начало, тя се издигна от “протестният вот”,но успя да задържи средните 17 % – 20 %. Характерна за Атака е “агресивната” кампания. Чрез нея се стреми да се кажат и покажат истините без задкулисни игри и измами. Говорят на езика на хората. Техните избиратели гласуват за “партията на народа”.

След приключване на изборният ден стана ясно, че до избирателните урни е отишъл само твърдият електорат, а разочарованите са стават все повече и повече.

Има много мнения относно гласуването. Някои не гласуват, защото не се интересуват. Други са разочаровани от политиците, а трети просто, защото не си заслужава. Единственият начин положението в страната ни да се подобри е гласуването да стане задължително.

Всеки трябва да има гражданска позиция, а ако има липса на такава следователно не може да обвинява и критикува. За да е активен един човек, трябва да се интересува от това, което се случва около него. Чрез гласуването се осъществява именно това – активното участие на всеки гласоподавател.