Начало arrow Литература arrow Есета arrow Европейци сме , ама все недотам (есе)

Европейци сме , ама все недотам (есе)
Оценка: / 40
СлабОтличен 
Автор Десислава Василева   

 

Говорим за европееца ,срещаме се с него ,но дали можем да  бъдем като него ,да усвоим маниерите му ,начина му на живот , културата?...Това е въпрос с много неизвестни  …За всички обаче едно е ясно –европейци сме  по географски координати .

През 13те века  история българинът  е устоял на какво ли не ,- нападения на авари  , хазари , византийци , номади и араби, оцелял е  в тъмните векове на  византийско и турско робство  ,  но сякаш винаги  нещо не му е достигало  да бъде истински европеец . Нравите  и робският му  дух ,завещани от дедите , са го направили  примирим , обясняващ си всички нещастия  с действията  на другите  ,а не със собствената си  вглъбеност , самодоволство и липса на активност .Годините след робството пък  го карат  да  бъде горделив , надменен  , със самочувствие  на образован  и добре възпитан  уж европеец –този тъй познат на всички Бай Ганъо.

Всеки човек  носи Ганъова черта  в себе си – дали непреодолимото желание  за  “келепир “ , дали недодяланото си  и смешно поведение , дали нечестността и липсата на устойчиви ценности и подмолността !Това са все характеристики на , които не принадлежат на българина единствено .Те са част  от живота  на човека навсякъде .

 Дали сме европейци ?! Дали наличието  на хора като “Бай ти Ганя “ ни правят  по-малко европейци – цивилизовани  и обърнати с поглед напред в бъдещето .?!Да-европейци сме  ,защото срамът ,който всеки  уважаващ себе си българин изживява , срещайки се  с Бай Ганъо на всеки ъгъл , хиляди пъти е измит  от сърцата и душите   ни заради  наличието  на Алеко , на свищовчанлията  , който е знаел  цената на живота  и колко самият той струва  и  , естествено ,на хилядите като него .

Никой няма право да съди българина дали е европеец достатъчно или не, защото българинът с кръв е извоювал свободата  си и  има дял за  достигането  на разцвета на Европа  . Ако българинът  при хан Тервел  не е помогнал  още през    VIII       век сл . Хр.  На Византия  да отблъсне османците от Европа  и  не им е дал  шанс  достигнат  вътрешността на континента  ,през ХIV в.  днес  тези ,които се имат за най-велики нации нямаше да преживеят  нито подема на Ренесанса  ,нито техническия прогрес  на ХIХ  век.

Независимо  от  нравите си  и частично ориенталското си мислене  българинът  винаги ще носи  далновидността , устрема си към прогрес   и желанието да  разширява  хоризонтите си  . За някои келепирът ще е успех за други. Важно е обаче  да се знае , че  именно българинът  успява  не само  в България , но  и в чужбина.

 Независимо какво мислят  другите  българинът   днес е истински европеец , готов да се сблъска  с живота  и дори  е много  повече европеец  от  други  ,от гледна точка  на ежедневната му борба за насъщния .

Винаги  ще има хора като Бай Ганъо ,които да излагат  родината си . Сигурно  е ,обаче ,  че Бай Ганъо  не е българско явление , защото  той битува навсякъде . Алеко Константинов се е осмелил  да го опише , защото  е вреден  и полезен не само за нашите географски координати.

Дали сме европейци- европейци заради хора.като Алеко, чисти идеалисти и демократи с широк  поглед  над  Света - да! Ама все не сме дотам , заради  “пустия  ти  Бай Ганъо “ !