Начало arrow Литература arrow Есета arrow Кой е по-силен-човекът или природата? (есе)

Кой е по-силен-човекът или природата? (есе)
Оценка: / 82
СлабОтличен 
Автор Мая Димитрова   

 

Кой е по силен? Човекът, който руши природата или природата, която и да искаш не можеш да спреш? “Не можем да се борим с природата”- казват повечето хора. Наистина е така. И да искаме не можем да спрем земетресенията, ветровете, дъждовете и всички бедствия, които природата ни поднася за “благодарност”. Изразът: “Всичко се връща” важи и за човекът и природата. Не може само човекът да потъпква и унищожава красивата природа, а после да се пита защо тя така постъпва?! Тя просто си отмъщава: За изсечените гори от човека, за замърсения въздух, за избитите китове и делфини и всякакви животни с изключително красиви кожи. И вече хиляди животни завинаги са изчезнали. А по-жалко е, че сега човекът не от глад, а от охолство тръгва срещу Природата. Например изсича горите, за да украси и без това разкошния си дом.

Природата е всичко. Без нея ние сме загубени. За жалост не оценяваме това, с което ни е дарила. Красивите природни пейзажи, морето, реките, езерата, планините, животните и чистият въздух- това са малко от нещата, които имаме от нея. А ние за “благодарност” какво правим? Любуваме се на морето замърсявайки го. Държим се като животни, а не като разумни човешки същества!

Много поети са възпявали природата. Но тя заслужава много повече от няколко стиха. Тя заслужава нашата любов и признателност. Защото тя е всичко-въздухът, който дишаме, водата, която пием, храната, с която се храним, земята, по която стъпваме…

Чудя се безумие ли е обхванало нашето човечество? Не вижда ли? Не разбира ли? Не усеща ли, че без природата сме загубени? Природата е по-силна от всичко! Не с нас е започнал животът и не с нас ще свърши. Ние просто сме гости на природата-една малка частица от нея и трябва да се гордеем с това. Не сме се родили, за да унищожаваме природните ресурси, а да творим добро и красота, да обичаме, да бъдем обичани и да ценим природата!