Начало arrow Литература arrow Есета arrow Какъв е смисълът на свободата днес? (есе)

Какъв е смисълът на свободата днес? (есе)
Оценка: / 125
СлабОтличен 
Автор Мая Димитрова   

 

Животът е една безкрайна борба, в която всеки се бори за един по-добър живот. Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство. Свободата е ценност, която ни позволява да се борим. Благодарение на нея човек избира в коя посока да върви- към доброто или към злото. Свободата дава право на всеки да избере какъв да стане в живота. Чрез свободата едни стават светци, други герои, трети лицемери, а четвърти злодеи. Най-важната задача на човека е в защитаването на свободата, защото загубиш ли нея, губиш всичко. Със свободата започва моралът и човешкото съществуване. Ние сами избираме за какво да размишляваме, избираме своите постъпки, думи, вещи, именно, защото сме свободни същества.

Свободата е нещо незаменимо, уникално. По принцип човек се ражда свободен и трябва да остане такъв през целия си живот. Ако един човек не е свободен се чувства по-различен. От това чувство се пораждат много други: омраза, ненавист, завист..

Жан Пол Сартър е казал: “Човек е или свободен или роб-иначе не съществува”. Аз съм напълно съгласна с тази мисъл, защото човек ако съществува, то той е свободен или роб. В началото на Европейската цивилизация робството е често срещнато явление. Основният начин за попадане в робство са били войните. Ако престъпник бъде заловен също става роб. Робът е човек лишен от най-човешкото-Свободата! Това не му дава никакви права и той не присъства в сферата на правото.

Чрез свободата много хора прекрачват закона. Според тях свободата им дава право на всичко. Право да убиват хора, да крадат.. По неспазване на закона те губят своята свобода. А самият закон ни дава също свобода, стига да бъде спазван.

Всеки човек се ражда свободен и е осъден да бъде свободен до края на живота си стига да защитава своята свобода. Хората се раждат свободни и са свободни във всяко едно отношение. Свободни в действията си, свободни в делата си.

А какъв е смисълът на свободата днес? С времето нещата променили ли са се? Не мисля! Свободата е била важна и все още е! Но може би преди години много повече са се борили за свободата си и са я защитавали. А днес повечето от хората я имат като някаква даденост, дар, за който не се “грижат”. Крадат, убиват, насилват хора, без да се замислят, че по този начин прекрачват закона и някой ден могат да загубят най-ценното и единственото нещо, което имат- Свободата! А свободата е всичко! Нима има по-хубаво нещо от това да бъдеш свободен? А днес свободата е още по-голяма от преди. Няма ограничения.. Можеш свободно да пътуваш, да променяш пола си дори и да сключваш брак с човек от същия пол. Но за жалост повечето хора днес не оценяват свободата, а нейния смисъл е много голям, защото тя е всичко и ни дава всичко, стига да знаем как да я използваме правилно!