Начало arrow Литература arrow Есета arrow “Какво ще ни дадеш, Историйо” (есе)

“Какво ще ни дадеш, Историйо” (есе)
Оценка: / 9
СлабОтличен 
Автор Тотка Василева   

     Някога, преди много години, един странстващ народ се заселил в сърцето на Балканите. Векове наред той се борил с условията. Успял да оцелее, въпреки трудностите. Именно тук той създал една малка, но силна държава, с велико име – България...

     Така започва една история. История, която с годините се е превърнала в легенда.  Това е историята на нашите земи, на предците ни, които борейки се са създали днешна България. Малко са народите, които могат да се гордеят с история като нашата. Няма друг народ, който да е изстрадал петвековно робство с такава твърдост в сърцето си, с такава борбеност и сила. Тежкото бреме ляга над родината, но националният дух  е съхранен. В съзнанието не умират съкровените мечти за свободата. Османските орди беснеят, но българското остава съхранено. Народът въстава, но свободата не идва така лесно. Цената, която трябва да се плати за нея, е твърде висока – телата на хилядите знайни и незнайни герой, загинали в името на бленуваната свобода. Макар и след много години, тя най-накрая е извоювана. Всички, паднали в името на тази велика кауза, остават безсмъртни и до днес. Всички те, които обичат България, са оставили трайни следи след себе си. Имената и подвизите им продължават да се носят от уста на уста.

     Годините минават. Времето продължава своя естествен ход. В паметта на българина винаги остава съхранена гордостта, че живее тук. Че стъпва по тази красива, но изстрадана земя, напоена с толкова много кръв и сълзи, покрита с костите на хиляди българи, пожертвали живота си за нея. Земя, на която са се водели стотици битки. Земя, която ще обичаме до сетния си дъх . Земя, по която дедите ни са оставили безброй много паметници, обогатявайки съкровищницата на световната култура. И точно тази земя има велика история. Тя ни кара да се гордеем с факта, че сме родени именно тук. Че сме рожба на едно славно отечество. Че притежаваме такова неземно богатство, каквото може да бъде само една велика история – историята на България.