Начало arrow Литература arrow Есета arrow Как в училище да стане истински интересно? (есе)

Как в училище да стане истински интересно? (есе)
Оценка: / 55
СлабОтличен 
Автор Яна Асенова   

Как в училище да стане  истински интересно? Може би този въпрос често минава през умовете ни, но само минава и заминава. Или ако остане , ще имаш ли смелостта да помечтаеш и то истински за да го направиш. До края на това есе ще се опитам, драги ми читателю, да ти опиша не едно “училище – мъчилище”, както често се шегуват децата, а училище в което ще ти бъде приятно да ходиш. 

В днешно време учениците вместо да посещават училището ходят по кафенета, интернет зали, но не и в час. Освен, че са неподготвени в повечето случаи, запитвал ли си се защо избират кафенето например пред четирдесет и пет минутния час? Според мен заслуга имат както учителите, така и учениците. Един от многото отговори на горепосоченият въпрос е  - “Как да ходиш на даскало като влиза там някакъв си даскал, пее си урока и заминава без да го е грижа дали ти е блязло нещо в главата или не. И идва със същата бодра крачка и следващия път...изпитват те...и слаб 2. И после ще влезеш следващият път в часа му, друг път!” Ето по този начин мисли един ученик. Мисля, че отношението на учителите към учениците трябва да се промени. Според мен учителите  трябва  да се постараят часовете им да бъдат по-интересни, по-интригуващи, хващащи вниманието на учениците. Също така мисля, че и в учениците трябва да настъпи промяна. Те трбва повече да уважават учителя, застанал пред черната дъска, опитвайки се да им обясни урока. Не трябва да пречат на работата му по никакъв начин. Защото днес учителя влиза не в калсна стая, а в зоологическа градина. Вместо да си преподава урока те се вживяват в звероукротители.Всеки ученик си прави каквото си поиска, и не го е грижа какво “пее оня отпред”. Нека бъдем хора! Нека уважаваме човека до нас, както и той нас. Също така по повод учебните часове искам да кажа, че те не трябва да бъдат трядиционни( в това няма нищо лошо, но живеем в 21 век), а по разчупени. Какво имам в предвид? Много по-интересно е напримет в час ои Химия да има повече практическа работа, учениците да се запознаят по от близо с това, което изучават, отколковао да гледат дадения химичен опит в картинки. Друго, което моце да разчупи ежедневието е училищно радио или училищен вестник. Например междучасието да се пуска музика, новини, майтапи, ученически бисери и куп подпбни неща. Във вестника учениците ще дават идей за това какво да се вклучва в него – от спорт, стихове, есета, вицове до сериозни неща, касаещи учениците.

          Когато влезеш в някоя класна стая вместо да ти прави впечетление колко чиста е тя, ти виждаш едни счупени и мръсни столове и маси, раздрани пердета, мръсен под – и това наречено класна стая живеят  нашите деца. Живеят е силно казано, но те прекарват средно по 6-7 часа на ден там в продължение на може би десет години. А не може ли счупените столове и маси да се заменят с нови, скъсаните и прашни пердета също? Хигиената да бъде на много по-високо ниво.Да се сложат няколко саксийки с цветя, за да се освежи обстановката. Но не само класните стаи са проблем. Да вземем под внимание училищните тоалетни, там дори няма сапун с който да си измиеш ръцете.

Не само вътрешният вид на училището в което учим е важен. Външния му облик също е има значение. Навън могат да се позтавят пейки, градинки с цветя, които да се поддържат. Баскетболните и футболните игрища и игрищата в училище като цяло също трябва да се поддържат. Няма да ти е приятно ако решиш да поиграеш на баскет бол и по игрещето да стърчи трева , да има по него боклуци или стъкла. Все пак деца играят там! Нека е чисто и безопасно за игра.

Според мен с казаното до тук можем да сложим поне едно начало на това как училищата да станат по добро място за нашите деца.Можем още много да направим за нашето и вашето училище, за да бъде истински интересно на учениците за да го посещават редовно. Нека да започнем от малките и наглед дреби и прости неща, да се радваме на тях и да ги пазим.