Начало arrow Литература arrow Есета arrow Има ли днес хора, които носят добродетелите на Дон Кихот (есе)

Има ли днес хора, които носят добродетелите на Дон Кихот (есе)
Оценка: / 31
СлабОтличен 
Автор Томас Ахчиян   
        	

            Живеем в комерсиален свят. Свят, в който моралните ценности и норми са изместени от ежедневните проблеми на съвременният човек. В различните моменти и ситуации, всеки реагира по свой различен начин, заставайки на страната доброто или злото. Така битката между тях остава актуална. Малко остават хората, които още съхраняват и държат на духовните добродетели и отстояват истински ценните неща.

            В тази ситуация, където злото взима превез "пазителите" на доброто греят като звезди. Да се бориш в името на доброто не се състои само в поредица от постъпки, а е тип поведение. Те са тръгнали в честна борба в името на справедливостта. Да се борят за възтържествуването на истината. Това са и основните акценти в характера на Дон Кихот. Носещ в себе си храбростта, героизмът, мечтателността и честността героя на Мигел Де Сервантес е прекрасен пример за човек защитаващ слабите и беззащитни. Идалгото не прави това за слава или натрупване на гордост, а защото е възпитан така. Той е рицар на идеала за доброто. Отстоява правдата и мрази лошото и пошло, независимо от това в каква форма е то. В него се съчетават човечност и справедливост. Носител на чистата и светла идея, отстоявайки моралните ценности. Въпреки, че главният герой е създаден като карикатурен образ, за да се осмеят рицарските романи, в себе си той е мъдър. А мъдростта е в следствие на голям опит от преживявания. Видял е много и е успял да съобрази кое е добро и кое не. Пречупил всичко през своят поглед, Дон Кихот е готов да признае своите грешки, а това може да направи единствено човек, който има достойнство и чест. Именно те са лицето на добротата. Тя не се придобива в последствие, тя се ражда заедно с човека.

            Чрез образа на Идалгото пореден път се утвърждава хуманистичната перспектива. Пред всеки от нас, чакащ да дойде "златното време". Авторът представя пред цялото общество към какви идеали трябва да се стреми всеки от нас. Създавайки вечният и неповторим образ на великият рицар Дон Кихот. Идалгото попада в редица комични ситуации, изправя се пред много препятствия. Сблъсква се с хорското мнение. Това не го разколебава,а му дава сила да продължава напред. Именно такива са малобройните успели да съхранят доброто в себе си.

            Светлият идеал ще продължава да побеждава докато има такива достойни хора.