Начало arrow Конкурсни творби arrow “Истински се вижда само със сърцето. Най–същественото е невидимо за очите“

“Истински се вижда само със сърцето. Най–същественото е невидимо за очите“
Оценка: / 208
СлабОтличен 
Автор Анита Николова   


            Хората казват , че очите лъжат , защото с тях виждаме само материалното , но не и духовното . Несъмнено материалният облик е измамен, тъй като той  е само опаковка и нищо повече . Очите са прозорец към човешката душа , но въпреки това сърцето най-точно ни показва верния път , защото “ истински се вижда само със сърцето “ . То съхранява  както нашата радост , така и нашата болка , както щастливите мигове , така и тези , изпълнени с болка , както вярата , така и безверието . В сърцето ни има всичко – любов , мъка , надежди , очаквания , разочарования , копнежи … Затова и лисицата казва на Малкия принц  , че “ най-същественото е невидимо за очите “ . В моментите на колебание сърцето ще ни покаже верния път , а ние трябва да му се доверим ,  защото то никога не лъже .

            А в днешния глобален свят кое е най-същественото ? Несъмнено за всеки е различно , тъй като едни хора мечтаят за материален просперитет , други копнеят да открият любовта на живота си , а трети оставят всичко на съдбата . И ако за всеки е различно , то за  мен кое е от най-голямо значение ? Несъмнено не онова , което искам , а онова , което успявам да постигна , не онова , което искат близките ми , а онова , което желая  аз самата . Най-същественото е онова , което ти дава радост в живота , онова , което за миг спира дъха ти , за да осъзнаеш , че си най-щастливият човек на земята , ако успееш да  се зарадваш на вече постигнатото , ако успяваш да си поставяш нови и нови цели , чрез които да израстваш с всеки ден . За съжаление рядко хората стигат до прозрението , че трябва да се радват на това , което имат , и да не страдат за онова , което едва ли някога биха могли да имат , защото материалното не е всичко на този свят .

            И ако човек се довери на сърцето си , никога няма да сбърка , защото има неща , които остават скрити за сетивата ни . А истински щастлив е този , който  “вижда “ със сърцето , защото то събира в себе си и болката , и радостта ни .

            Човек , макар живял и дълго време , лесно  може да се излъже , защото сме орисани да забелязваме предимно външния вид , а не да  търсим духовната страна на нещата . Много често зад красивата страна на един предмет се крие една съвършено друга истина , която или не искаме , или не можем да видим , а за това сме виновни само ние .

            Колко права е била лисицата , казвайки на Малкия принц  : “ Истински се вижда само със сърцето . Най-същественото е невидимо за очите “ . Ние като хора на XXI век години наред не можем да стигнем до това прозрение . Лутаме се , лутаме се в лабиринта , наречен живот , гонейки измамата , а истината е толкова проста . Остава ни само да стигнем до прозрението за нея . Малкият принц и лисицата са го  направили , същото трябва да направим и ние .