Начало arrow Конкурсни творби arrow “Героите на „Декамерон” като мярка за човешкото”

“Героите на „Декамерон” като мярка за човешкото”
Оценка: / 25
СлабОтличен 
Автор Мина Милкова Добрева   

 В творбата на Джовани Бокачо „Декамерон” авторът съставя един напълно нов начин на писане, произлизащ от ренесансовото мислене. В произведението Бокачо разказва за 10 дни, всеки от които съдържа 10 новели, като напълно променя представите за жанра „новела”, пишейки в проза.

Героите в „Декамерон” са изключително разнообразни, следващи идеала на ренесансовата епоха, а именно – човека като център на света. Новият тип „ренесансов” герой действа активно за своето щастие, без да изпитва угризения. Именно по този начин той показва човешката страна на нещата, в която всичко е просто и най-важен е аз-а и неговите потребности.

По времето на Ренесанса, епохата в която е писано произведението, представите за света тотално се променят спрямо тези от Средновековието. Ако дотогава властващ е бил Бога и неговият образ е бил определящ, сега човекът има смелостта и възможността сам да „кове” съдбата си. Това ,разбира се, не означава, че хората спират да бъдат вярващи,напротив по-скоро поставят хуманното на преден план.

Героите в „Декамерон” са многообразни, от различни слоеве на обществото, което е символ за това колко е различен и пъстър света и хората в него. Самите имена на десетимата разказвачи в творбата (седем жени и трима младежи) са показно за техните лични качества. „Обществото”, което те си създават „бяга” от чумата в Италия и се оттегля в имение извън града, отдавайки се на забавление. В това действие на разказвачите забелязваме две основни и типични характеристики на ренесансовия герой. Първата, от които е силно изразения мотив за самосъхранение ( бягането от чумата) – имайки предвид, че човекът е център на света, това е съвсем нормално и той би направил всичко, за да съхрани себе си. Втората типична черта е желанието за забавление, вкарвайки необходимата нотка разум в него. Разказвачите не само бягат от чумата, но и се отдават на забавление и отдих, като дори провокирани от разказваните истории успяват да устоят на желанията си и не се отдават на плътските си нагони.

В ценностно отношение доминиращите положителни черти на героите са изобретателност и инициативност, свързани с естесвените им страсти, любовни трепети и желания. Изобретателността често се свързва с начина за достигане до човека, завоювал сърцето на героя. Пример за това можем да видим в новела втора на ден трети, където се разказва за един коняр, влюбен в кралица Теодолинда. Осъзнавайки, че любовта им е невъзможна той намира начин да достигне до своята любима, преструвайки се на краля и мамейки всички. По-късно, провокиран отново от чувството си за изобретателност, конярът намира начин да се измъкне от подозренията на краля. Тук виждаме, че героят е готов на всичко, за да постигне целите си в любовта.

Говорейки за любов, е редно да споменем, че това е и основната тема в произведението, около която се развиват повечето сюжети в новелите. Любовта е била основна ценност в епохата на Ренесанса, като представите за постигането й са били, че първо трябва да се задоволи физическото, за да се достигне до духовното. Оттук следва и въпоросът за това доколко в произведението съществува порнография. Различни мнения винаги ще има, но все пак ясно се вижда, че Бокачо не показва нагоните на своите герои по вулгарен начин. Връщайки се към темата за любовта, ние можем да я видим е произведението под много форми – като ревност от страна на героя, като несподелено желание, като вярност и дори в някои случаи под формата на измама. Героите в „Декамерон” са пример за човешкото под формата на своите любовни трепети и желания.
В произведението на Джовани Бокачо моежем да проследим няколко сюжетни линии, описващи човешкото – за любовта, за плътските желания, за пъстротата и многообразието на човешките дела. Чрез героите в произведението проследяваме мисленето на хората от Ренесанса и тяхната мярка за човешко. „Декамерон” е творба, запазила своите ценности, примери и символи и до днес.