Начало arrow Конкурсни творби arrow Проглас към евангелието-възхвала на словото

Проглас към евангелието-възхвала на словото
Оценка: / 11
СлабОтличен 
Автор Стефани Манчева   

Проглас към Евангелието” се смята за произведение от старобългарската литература, което е написано или от Константин Преславски, или от Константин - Кирил Философ.Творбата е написана през IX в.,тя е първото старобългарско стихотворение в славянската декламационна поезия. Думата "проглас" означава разгласявам,обявявам високо.В творбата се разгласява безспорната Божия истина.

Проглас към Евангелието е старобългарска творба, която се състои от 108 стиха, всеки стих е от дванадесет срички и с цезура между петата и шестата,

шестата и седмата или седмата и осмата. Броят на стиховете не е случаен. В средновековните вярвания се смята, че в числата е скрито тайно послание, което само определени хора могат да го разберат.Творбата отразява идеите за възможността човек истински да се докосне до смисъла на Божието слово.Образът на Христос е най-силно изразен в началото и края на произведението.В първите стихове е представен образът на Спасителя,а в последните на Второто пришествие.В творбата е представена идеята,която подготвя християните за второто идване на Христос,когато ще съди с огън народите.Тълкува се писмеността като път към знанието и словото като дар от Бога.За да може един народ да вникне в словото Божиe,първо трябва да има своя писменост.Човек може да разбере книга на чужд език,но не може да вникне добре в нейното съдържание.Неслучайно поетът казва “Голи са без книги всичките народи,защото не могат да се бият без оръжие с противника на нашите души”.Целта на писателя е да убеди хората да обогатят своя разум чрез книгите.

Много е тъжно че дори и в наши дни има народи,които все още нямат своя писменост и не могат да се докоснат до смисъла на Божието слово. Затова трябва да ценим делото на братята Кирил и Методий, както и на всеки, който е допринесъл за развитието на славянската култура.