За буквите
Оценка: / 12
СлабОтличен 
Автор Стефани Манчева   

“За буквите” e старобългарска творба, написана от Черноризец Храбър. Тя представя правото на всеки народ да има своя писменост и да говори на родния си език. В произведението е поставен проблема за славянската писменост и нейното признаване. Основната цел на автора е да защити писменото слово. Уводната защитна теза на Черноризец Храбър ,е че всеки народ има право да пише и чете на своя роден език: ”…изпърво славяните нямаха книги, но с черти и резки четяха и гадаеха,бидейки още езичници…”

По време на езичничеството славяните използват “черти” и “резки” ,а след приемането на християнството се създава и азбуката.Тя е създадена по образец на еврейската от Константин-Кирил Философ и неговият брат Методий.

Някои не са съгласни със създаванито на славянска азбука,защото тя не била създадена, нито от Бог, нито изпървоначално както: еврейската, елинската и римската. “И имаше дъска, написана на еврейски, римски и елински.”Черноризец Храбър отвръща че “Бог не е създал еврейския език по-напред, нито пък римския, нито елинския, а сирийския, на който е говорил Адам, и от Адам до потопа, и от потопа, докато Бог раздели стълпотворението.

Авторът изпитва гордост от това че “свет мъж е сътворил славянските букви, а гръцките -елини езичници”. И от това че ако попиташ българските азбукарчета: “Кой ви е създал азбуката или превел книгите?” всички ще отговорят, че това са Константин Философ, наречен Кирил и брат му Методий. При гръцките азбукарчета, рядко някой измежду тях може да отговори.

Творбата на Черноризец Храбър е уникална и неповторима, чрез нея той доказва че славянската писменост, както и всички други, трябва да се зачитат и уважават.