Начало arrow Конкурсни творби arrow „ДАМАТА С РЕНТГЕНОВИТЕ ОЧИ” – ФАЛШЪТ, ГРОЗОТАТА И БЕЗМИСЛИЕТО НА ЕДИН ЛИШЕН ОТ ДУХОВНОСТ СВЯТ

„ДАМАТА С РЕНТГЕНОВИТЕ ОЧИ” – ФАЛШЪТ, ГРОЗОТАТА И БЕЗМИСЛИЕТО НА ЕДИН ЛИШЕН ОТ ДУХОВНОСТ СВЯТ
Оценка: / 22
СлабОтличен 
Автор Гено Младенов Николов   

Липсата на самоличност превръща хората в марионетки и същността им се изчерпва с изпълняваната социална роля.

Рентгеновият поглед в „Дамата с рентгеновите очи” от Светослав Минков е символ на човешкото самопознание. Фалшът на един лишен от духовност свят властва и върху нравствеността на хората. Защото въпреки предоставената възможност – да вижда хората като през рентген – Мими Тромпеева не успява да направи точен анализ на света, в който живее. Ироничният коментар на разказвача омаловажава героинята, свеждайки присъствието `и до случайност. Това потвърждава тезата за фалша, фалша и безсмислието на един лишен от духовност свят. Защото дори цялото общество от един такъв свят да можеше да се наблюдава като през рентген, не би могло да прозре фалшът, грозотата и безсмислието, от които е пропито. Няма я истината, която истински да отвори очите. Хората, погледът и същността са фалшиви. Няма го пътя към сърцето и така не могат да бъдат разпознати знаците. Всичко, което се наблюдава в един лишен от духовност свят води само до забава и развлечение. Фалшът, грозотата и безсмислието служат само за заблуда и забавление. Само истината и красотата могат да докажат нашата нравственост и човешка същност. Хора без мозъци, но с добре развит гръден кош. Няма я истината, за да се даде точната оценка на наблюдаваното явление. Самите рентгенови очи са фалшиво и лошо фокусирани. Това определя безсмислието на един лишен от духовност свят. Липсата на истина пречи да се види същността на красотата. Защото фалшът пречи да се изградят човешките ценности. Тогава не остава нищо друго, освен да се задоволим с копието вместо с оригинала. Лъскава обвивка е скрила същността. Няма ги точните средства, с които да се достигне до истината – красотата. Сетивата на хората от лишения от духовност свят са пропити от фалша. Всичко това ги лишава от психологическо измерение. Дамата с необикновен поглед е неспособна да извлече смислен извод от фактите, защото също е лишена от органите на духа – сърцето и ума. Загубила е свободата да бъде себе си.

В един лишен от духовност свят се опредметява щастието. Вещта затваря изпразненото от човешко съдържание тяло на стандартния човек. Получава се разминаване на граници и ценности. Деформира се образа на любовта. Изобщо фалшът, грозотата и безсмислието разменят местата на същините. Всичко фалшиво, грозно и безсмислено е нетрайно. Няма ги здравите устои на сърцето и ума. Лишеният от духовност свят е свят без стожер. Това обезсмисля цялостното му съществуване. Фалшът води до обсебеност от суетата, която превръща хайлайфа в консумативно общество без духовно измерение. Всичко това предупреждава, че без ценностни ориентири, без индивидуален облик човек се превръща в марионетка и заживява в кухия свят на заместителите.

Фалшът като опонент на истината, грозотата като опонент на красотата и безсмислието като опонент на смисъла предопределят един лишен от духовност свят. Човек трябва да се запита дали отстоява самоличността си в свят, който излъчва толкова силни манипулативни образи, че предписва облика, жестовете, избора, езика.

Откривайки истината, красотата и смисъла и след това отстоявайки ги, ще определим своята същности духовност.