Начало arrow Литература arrow Есета arrow Хамлет - това сме всички ние!

Хамлет - това сме всички ние!
Оценка: / 64
СлабОтличен 
Автор Димитринка Величкова Димова   

Хамлет е един герой, който е и ще си остане вечен за литературата. Неговият образ е сложен и труден за разбиране. Въпреки това всеки един човек, докоснал се до Шекспировата трагедия, навлиза в проблемите на Хамлет и се замисля върху собствения си живот. Той е герой събрал в себе си частица от всеки човек. Той е протестът срещу несправедливостта и измамите. В Хамлет са събрани самотата и разочарованието. Стаено е чувството за неразбраност, изпитани са болките от неразбраната и отхвърлена любов, от трудността да вземаш правилни решения.

Хамлет си задава въпроса - "Да бъдеш, или не?". През живота си всеки човек се е питал : Какво е мястото му в света? Дали си заслужава да е роден на този свят, след като живота му нанася толкова жестоки удари? Дали е по-достойно да ги поема, след като може само за миг да прекрати всички страдания? А Хамлет намира своя отговор. За да си роден, би следвало да имаш свой жизнен път и да го следваш до край. Животът свършва тогава, когато човек изпълни своята малка и може би незначителна мисия, когато научи всички уроци, които трябва да знае. Затова самоубийството не е начин да се решат проблемите, а по-скоро е начин за страхливците да избягат от тях. Хамлет избира трудния път. Той решава да тръгне по пътя на отмъщението. Знае, че убийството не е изход. Не е негово правото да отнеме живот, но това не е право и на чичо му. Ценностите и моралния свят на Хамлет се сблъскват с действителността, която е ужасяваща, но и неизбежна. Поемайки това решение за възмездие, Хамлет се натоварва и със задачата да търпи последиците. Така са и всички останали хора. Едно простичко решение може да донесе след себе си хиляди последствия. Затова трябва да си подготвен да ги посрещнеш с готовност и без страх, както Хамлет се изправя срещу смъртта и е готов да заплати дори с цената на собствения си живот, за да раздаде справедливост и за да даде едно ново начало, в което не личат преди допуснатите грешки.

Не към всеки живота е толкова жесток и безмилостен както към Хамлет, но малко или много всеки е изпитал частица от смесените чувства, които изпитва той. Затова разбираме болките и мъките, които изпитва Хамлет, изправен сам срещу всички, защото Хамлет - това сме всички ние!