Начало arrow Литература arrow Есета arrow Защо любовта побеждава въпреки всичко?

Защо любовта побеждава въпреки всичко?
Оценка: / 46
СлабОтличен 
Автор Димитринка Величкова Димова   

 Любовта е най- прекрасното и завладяващо чувство, което човек може да изпита. Без да си усетил поне веднъж магията на любовта, не си заслужава да си роден на този свят.

Любовта носи щастие в живота на човек, но носи и болка. Всяка една любов е красива когато се зароди в сърцата на влюбените. Понякога красивата любов си отива с времето, но понякога остава завинаги жива. Според мен човек намира веднъж в живота си истинската любов и трябва да се бори за ада я опази. Истинската любов никога не умира. Тя побеждава всичко, дори и смъртта.

Доказателство за това, че любовта побеждава всичко, е трагедията на Шекспир „ Ромео и Жулиета”. Една истински красива и вечна история за чистите и искрени чувства на двама млади влюбени, които предпочитат да сложат край на живота си, отколкото да бъдат един без друг. Тази трагедия на Шекспир показва още много други неща. Любовта има магическата и велика сила да променя хората. Ромео, който е бил един несериозен младеж и често е сменял различни момичета, коренно се променя след срещата си Жулиета. Излъчването, чистотата и невинноста и докосват сърцето на Ромео. От мига , в който я среща, той не помисля повече за друго момиче и се отдава изцяло на красивата любов, която изпитва към Жулиета. Най-хубавото в тази история е, че любовта е споделена. Жулиета споделя чувствата на Ромео, по-силно дори от него самият. Тя е едно 16 годишно момиче, изпитващо може би по-силна любов от мнаго възрастни. Но тази красива любов е пълна с трагедия. Тя е обречена още от мига, в който Ромео и Жулиета се влюбват един в друг. Причината за тази невъзможност е безсмислената и погубваща вражда на родовете им. Ромео е Монтеки, а Жулиета- Капулети. Нима едни имена , една вражда могат да убият толкова силна любов зародила се в две млади сърца? Не, невъзможно е, защото на думи могат да се изрекат много забрани, но сърцето да не се вслуша в тях. Двамата влюбени се срещат вечер тайно. Те нямат възможност дълго време да бъдат един до друг и затова любовта им е по- скоро платонична, но едно докосване не е доказателство за любовта. Доказателствата се крият някъде в сърцето, където и най-трагичното може да се превърне в прекрасно.

Никой не подкрепя любовта на Ромео и на Жулиета. Сякаш омразата е по-велико и по- достойно за почит чувство от любовта. Единствено брат Лоренцо подкрепя влюбените и иска да им помогне. И точно тази помощ ускорява настъпването на трагичния край. Той дава на Жулиета да изпие лекарство, което ще я накара да заспи за известно време, а всички ще я помислят за мъртва. Така двамата с Ромео ще могат да избягат. Но обстоятелствата се развиват по друг начин. Ромео научава за „смъртта” на любивата си и решава да сложи край на живота си. По-късно когато Жулиета се събужда и вижда мартвият Ромео до себе си, тя решава да го последва в смъртта и да спаси любовта им, макар и в отвъдното. Родителите им чак тогава осъзнават голямата си грешка, но е късно. Това е краят на трагичната история на двама влюбени, но не и краят на любовта, защото любовта остава жива дори след край на живота. Затова любовта побеждава въпреки всичко, защото е най-възвисеното и най-чисто човешко чувство, оставащо живо завинаги.