Начало arrow Литература arrow Есета arrow Изборът – право, дадено ни от Бог

Изборът – право, дадено ни от Бог
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Автор Мария Лазарова Гаралова   

 Още в онези далечни библейски времена, когато Адам и Ева дороволно са решили да престъпят забраната на Бог и са отхапали от ябълката, човекът има право на избор. Избирайки пътя на познанието, той се обрича на вечни съмнения и вечен стремеж към разкриване на тайните на живота. Невинаги търсейки отговор на своите въпроси, човек попада на верния. На този свят за душата ни се бори и Дяволът, който изпраща различни съблазни, за да успее да ни приобщи към себе си. Ние живеем между Доброто и Злото и решението кое да се възцари в сърцата ни зависи единствено от нас. За да ни покаже своята обич, Бог позволи на невярващите да разпънат на кръст единствения Му син и неговите мъки изкупиха нашите грехове. Това обаче не ни прави вече безгрешни и не означава, че трябва да грешим безнаказано.

Според старите хора всичко, което ще се случи на човек е „писано от Дядо Боже”. Сигурно има нещо вярно в това, че съдбата ни е предначертана, но ние можем да я облекчим с праведния начин на живот. Показателен е примерът на Св. Ап. Ерм, чието семейство не е било задружно и здраво. Благодарение на силната вяра, на виденията и на заповедите, които Бог му изпраща той е живял смирено и е проповядвал Божието слово. Станал е четириъгълен камък в основата на Църквата.

С поведението си сами избираме какви камъни ще бъдем - донесени от дъното или от сушата и дали Бог ще ни вгради в своя строеж или ще бъдем захвърлени в огън. Ако служим и извършваме делата на Вярата, Въздържанието, Безкористността, Незлобливостта, Благочестието, Знанието и Любовта ще бъдем блажени в живота си.

Труден е пътят на правдата и Доброто. Избереш ли него, сигурно ще чуеш много присмех и злорадство от тези, които са избрали лесния начин на живот, може би те ще ти пречат да отстояваш позициите си и да се стремиш към целта си (духовното извисяване), ще те изкушават с примамливи предложения за богатство и слава. Трябва да бъдеш много силен и непоколебим във Вярата си. И само тогава ще се доближиш до Бог и ще спасиш душата си.

За да вървиш по правия път не е толкова трудно, стига да го искаш силно. Трябва само да следваш Божиите заповеди. Ако всяка вечер правиш равносметка на изминалия ден и установяваш, че никой не е заплакал от мъка и болка, заради тебе, ще се чувстваш щастлив. А как да разбереш кой път е пътят на Доброто? Нали затова Бог е позволил да се изяде плодът на познанието.