Начало arrow Литература arrow Есета arrow КЪДЕТО ДУМИТЕ НЕ МОГАТ...

КЪДЕТО ДУМИТЕ НЕ МОГАТ...
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Автор Мариана Велкова Мичкюрова   

Не сте ли се чудили, след като речта на математиците се състои от цифри и знаци, тази на историците- от факти и години, а на писателите- от думи, точки и запетайки, то тогава какво съставлява речта на един художник?

Тя обхваща онези кътчета, които думите не могат да докоснат. Достига там, където магията на словото не действа. Азбуката на художника е съставена от цветни петна, линии, щрихи и точки. А в неговата палитра се мъдрят спокойствието, любовта, омразата, гневът, възхищението, красотата, мечтанието, надеждата, борбата, успехът, вярата и всичко, което прави човека - Човек.

Речникът на художника е цветущ именно защото Цветовете са неговите думи. Ей така без препинателни знаци, съчинението на всеки ”визуален писател” е ритмично и добре композирано. Художникът мисли в цветове, затова успява да изрази чувствата си на белия лист и да получи емоционално въздействащо изображение. Защо да губя ценно време в четене на критики и биографии на даден художник, след като мога да общувам с него, като докосна творбите му в изложбената зала. Така както очите са прозорец към сърцето, така и картината - към душата на своя автор. Докосвайки се до една творба на живописта, ние научаваме за артиста много повече от колкото от една „аудио биография”. Всяка творба е емоция, всеки замах на четката - пулсът на развълнувано сърце, всеки цвят е чувство, всяка линия е трепет.

Думата притежава огромна сила, но понякога не може да разкрие многообразието на една картина. Веднъж срещнах човек, ходил на планина. Той много въодушевено ми разказваше какво видял: скали, чукари, стръмни склонове... Това да не е някоя „живописна пропаст” или може би каньон?! Хич не си представих планина! Затова вместо да си мисля, че горкият човечец е имал „невероятния късмет” да се любува на мрачна пропаст, аз направо го попитах къде е ходил. В Алпите? От прекрасните Алпи до тези в съзнанието ми имаше огромна разлика. Думите не бяха успели да разкрият точния образ. Горките думи, когато описват нещо, било то място или предмет, винаги могат да бъдат поставени под съмнение. Но една картина, нарисувана от добър художник, винаги може да създаде ясна и реалистична представа. Словото събужда въображението у всеки, стига изразът да е точен и правилен. Ако е така, то веднага ще си представим това, за което ни се говори. Но ако словото е лишено от богатство и яснота, значи въображението ще се приземи не на точното място.

На този свят не всички имат фантазия, която да им помогне да изградят в съзнанието си вярната представа за описваната картина. Има хора с мрачни възгледи и сърца, лишени от достатъчно цветни чувства. Хората, за които говоря, имат бедно въображение. Може би те се намират на онова място, където не само думите не могат, но и цветовете са безсилни. За хора без чувства и цветно въображение, дори и най-емоционалната картина е безполезна, защото те виждат само външната страна на нещата. У тези хора никоя творба не може да събуди положително чувство, каквато е целта на всяко произведение на изкуството.

Думите са мултифункционални , средство за комуникация и себеизразяване, но цветовете са още по-изразителни и емоционални. Не само че ги има навсякъде около нас- дори когато словесното общуване липсва, ние можем да изразим своите чувства и мисли чрез цветовете.Чудото на цветния речник се състои в това, че всяка дума, изразяваща чувство, може да се замени с цвят. На помощ идват жизнерадостното жълто, агресивното червено, замечтаното кобалтовосиньо, вглъбения ултрамарин, спокойното зелено, палавото оранжево, меланхоличното виолетово, благонадеждната охра…

Попаднеш ли в ситуация, където думите не могат, използвай други думи- цветовете - богати, силни и въздействащи. Те притежават велика сила, която превръща света в приказка.