Начало arrow Литература arrow Есета arrow Щастието се състои и в това да побеждаваш злото и самия себе си

Щастието се състои и в това да побеждаваш злото и самия себе си
Оценка: / 11
СлабОтличен 
Автор Гено Младенов Николов   

Колко голямо, разнолико и разнородно е понятието щастие. И все пак всеки един човек през целия си живат неимоверно се стреми все към постигане на щастието. А не е ли то в самите нас? И не се ли състои то в победа на злото и на самите себе си?

Само силният духом достига до вътрешно равновесие. Само силният духом успява да не се поддаде на изкушенията на злото. Трудно е да постигнем вътрешно единение. Най-трудна се оказва победата над самия себе си. А не е ли всъщност това смисълът на целия наш живот? Защото животът ни е изпитатние, а най-голямото изпитание е да бъдем самите себе си.

Злото е заложено в самите нас също както и доброто. В такъв смисъл ние сме причината, разпространителите и изпълнителите на злото. Лошото е, че не винаги го осъзнаваме. Затова е толкова трудно да го победим. Затова и се измъчваме и вечно гоним щастието, без да подозираме, че то е съвсем близо до нас. Остава само да изкореним злото у себе си, да се преборим със собственото си “аз” и само тогава ще бъдем напълно щастливи. “Песен за човека” на Вапцаров е пълно олицетворение на победата над злото и над самия себе си. Поемата е урок по хуманезъм, а уроците по хуманизъм са най-съществените в нашето земно съществуване. Защото както Вапцаров ни учи в своята “Песен за човека” цялостната защита на човека като същност и личност се уповава на чиста и силна любов към хората. Убедителността произтича от истиността и същината на чувствата в сърцето. Човек е силно обичан и вярата в него е непоклатима. Осъденият в затвора намира себе си, наистина се превръща в човек и това негово ново качество променя характера на извършеното.

В такъв смисъл щастието се състои и в това—да побеждаваш злото и самия себе си. Защото това е постигане на свой вътрешен синхрон и в това е смисълът на щастието. Нека освободим доброто в себе си, да дадем воля на всички положителни черти на нашата същност! Както слънцето топли цялата земя, така и ние да стоплим сърцата си. Ако всеки от нас постъпи по този начин, цялата топлина на сърцата ни ще ни топли в общото щастие. Необходимо е само да бъдем достатъчно силни и да покажем, че сме достойни да бъдем хора. И също както “злодеят злосторен” от “Песен за човека “ от Вапцаров

…попаднал на хора

и станал

Човек.

В това е смисълът на човешкото щастие. Това е смисълът и с гордост да носим името човек.