Мечтите (есе)
Оценка: / 194
СлабОтличен 
Автор Филип Башев   

Мечтите са едно от малкото неща, които ни дават надежди и ни амбицират в живота. Какво ли ще е светът без тях? Що за сърце ще е сърцето, което не мечтае?

Мечтите са способни да ни откъснат от сивото ежедневие и да ни пренесат в свят, в който всичко е възможно и хората са свободни да живеят живота си, както искат. Благодарение на тях човек се стреми да бъде по-добър и да осъществява целите си. Мечтите са за всички-и за малки, и за големи.

Някога като дете аз мечтаех за много неща. Първо исках да стана войник, за да браня страната си-България, да нося оръжие и да защитавам близките си . Това беше първата съзнателна мечта в моя живот. С годините всичко се променяше около мен и това променяше и моите мечти. По- късно мечтаех да стана футболист.Получих топка, получих и насърчение от родителите си, но бях постигнал мечтата си и тогава осъзнах, че когато човек осъществи някоя своя мечта се впуска да мечтае за нещо ново и недостижимо. Сега знам, че ако мечтата се превърне в цел, то тя може да се сбъдне. Затова в настоящия момент преследвам целите си, защото някои от тях заемат важно място в живота ми, независимо че са родени от мечта.

Всеки има право да мечтае, без значение от неговата етническа принадлежност или религиозни вярвания. Та нали мечтите са за това- да осмислят живота на всеки от нас и да ни дават нови хоризонти за въображение. Понякога родителите казват на децата си : Не мечтай, а учи (или работи). Аз пък ще отговоря- та не са ли именно мечтите неговата работа. Неговото училище не е ли мечта, в която детето може да преоткрие себе си, да развие възможностите си, да разбере какво търси и какво ще постигне в живота си? Макар и невинаги да се сбъдват, мечтите си остават нашата пътеводна светлина, нашият навигатор по пътя към щастието. Точно заради това те са толкова неповторими и безгранични. Несбъднати мечти има много, както има и непостигнати цели. Има и истинска болка, породена от тях. Важното е обаче да ги съхраним в сърцето си и да имаме вяра, че ако не този път, то следващият те ще се сбъднат. Ако дори тогава не се сбъднат, важно е да знаем, че поне сме опитали и че имаме още много мечти, заради които си струва да живеем. Ако я нямаше тази тръпка, емоциите, съпроводени от нашите мечти, не бихме разбрали смисъла на живота. Тогава щяхме да си мислим, че сме пропуснали да изживеем най-щастливите си мигове.

Не се бойте от мечтите си! Следвайте ги навсякъде, където и да ви отведат, защото в този изопачен свят само мечтите ни могат да ни направят щастливи и да ни накарат да преследваме целите си. И помнете, че всяка мечта може да стане реалност... дори само в мечтите ни.