Мечтите (есе)
Оценка: / 11
СлабОтличен 
Автор Елеонора Мостабашова   

Защо мечтаят хората? Кое ги кара да се откъсват от реалността, в която живеят? Мечтата-това е копнеж по нещо, което искаш да получиш от все сърце, нещо, което те тласка напред в живота. Да мечтаеш, означава да очакваш нещо да се случи и ти трябва да си го пожелаеш-да го следиш, да не се отказваш. То трябва да е амбицията на собствения ти живот.

Всеки си има някаква мечта-вълшебна, прозрачна, шарена.Тя е най-съкровеното желание и най-желаното съкровище. По една мечта може да се оцени един човек и да се избере за приятел. Доказано е, че хората, които мечтаят, имат амбиции и са щастливи-работят по-добре, постигат по-големи успехи. Тези хора сами рисуват ежедневието си, сами създават своята Вселена. Мечтателите имат абстрактно въображение, което е по-силно от съзнанието, т.е. те не мислят кое е правилно, те са свободни.Всеки може да мечтае, дори малките още неразбиращи живота деца,мечтаят!

Като малка, неоценяваща още света и сложността на живота, аз мечтаех да стана певица.Силно желаех да се развия като талант на сцената. Всеки път, когато по някаква причина оставах сама в стаята си, аз започвах да пея, да танцувам.Но това беше блян-период от живота ми, който продължава да се развива, но в друга светлина.И сега, в юношеска възраст, мога да кажа, че детската мечта оставя следа в живота на човек. Все още пея, защото по този начин изразявам чувствата си-да оплача лошото и да излея щастието си. Хората казват, че детето е най-невинното създание на Земята. То мечтае и мисли нереално. Едно дете обръща внимание на всичко-за него светът е непознат, затова мечтите му са въображаеми, прозрачни и оставащи в съзнанието му.

Лично за мен мечтите са право на избор и нещо, което ти дава смисъл в понякога скучния ни живот!Тъжните, мрачните хора не са научени или не умеят да оценят прекрасните явления в живота си. Моите мечти ме водят към щастие, сама намирам своя път-различен, само мой и не искам някой да ми показва правилния. Аз искам да отида на място, което за момент ще ме накара да се почувствам все едно, че за миг съм попаднала във вълшебна приказка, далеч от скучното всекидневие.Искам да пътувам, да видя нови различни места, да опознавам света. Това ме прави щастлива и никога няма да спра да преследвам мечтите си. Вярвам и живея с мисълта, че подходящият момент за осъществяване на мечтите ми е близо.

Истинско удовлетворение постигат хората, превъзмогнали мрачните си мисли и видели добрата, смешната страна на всеки аспект в живота.Човек сам създава радостите си, зависи от коя страна на нещата ще ги погледне-добрата или лошата.

Не трябва да сме песимисти, а оптимисти.Трябва да мислим позитивно, да преследваме целите си, да се борим за това, което искаме , да не се отказваме, защото когато човек извлича от всяко нещо положителното, всекидневието му значително се подобрява. Тогава той става по-спокоен, чувства се по-добре и е по-щастлив, широко скроен към света е !

Не се страхувайте да мечтаете, защото животът е твърде сложен, за да препускате през него, без да обръщате внимание на ценното. Не слушайте песимистите-те може би не знаят какво е да си щастлив и силен духовно, а големите промени започват с малки стъпки...Затова- Мечтайте! Вървете напред! Успейте!