Начало arrow Литература arrow Есета arrow Внуците на Бай Ганьо

Внуците на Бай Ганьо
Оценка: / 290
СлабОтличен 
Автор Албена Атанасова   

 

            Когато Алеко Константинов пише “Бай Ганьо” се надява, че осмивайки героя си, ще помогне на обществото да се пребори с отрицателните проявления на някои от българите след Освобождението и нашенецът ще се приобщи към цивилизования европейски свят. Но днес се оказва, че все още байганьовщината е част от ежедневие ни.

            Внуците на Бай Ганьо са достойни наследници на своя прародител. Те са невъзпитани и духовно ограничени, нахални и самодоволни, безскрупулни и корумпирани.

            Да надникнем в българското училище, където можем да открием осъвременоното копие на колоритния Алеков герой. Тийнейджърът външно не прилича на Бай Ганьо. Облечен е в лъскави дрешки, носи маркови маратонки, провесил е на врата си златен ланец. Но това прави ли го европеец? Едва ли! Защото и днес младите хора не са усвоили и най-елементарни правила за поведение. Безразборно изхвърлят боклуците си, където сварят, плюят дъвки по пода и ги тъпчат с крак, а не е изключение и добре размазано парче пица. Познато ви е, нали? И вместо да изпитат неудобство от невъзпитанието си, демонстрират пред другите превъзходство. В самодоволната им усмивка се чете – не ми пука за никакви норми. Те не са за мен – аз съм внукът на Бай Ганьо.

            Не знае чужди езици, но пък е усвоил цялото богатство от псувни и ругатни в родното слово. Много “мъжкарско” е да си простак. Ежедневно демонстрира високо самочувствие, като унижава и не се съобразява с другите. Изблъсква съучениците си от опашката за закуски – как ще се излага да чака – това е за “будалите”, раздава юмруци, когато не е съгласен с някого, присмива се на недостатъците на връстниците си, за да прикрие собствената си ограниченост.

            А знаете ли как се държи внукът на Бай Ганьо в операта или театъра? От поведението му би се засрамил дори неговият прародител. Разполага се младежът на стола, вирва крака на предходната облегалка, вади торбички с гризки, пликчета със семки, шише с безалкохолно и купонът започва. И  докато свърши представлението, целият под е порядъчно покрит с отпадъци.  И това е най-добрият сценарий. В залата може да се разрази истинска престрелка с бонбони, дъвки и подобни, ако тийнейджърите решат, че спектакълът е скучен ( като няма чалга, какво да гледат – някакъв си Шекспир), а артистите бездарни.

            И докато малкият Бай Ганьо е досаден, но сравнително безобиден, порасналият му вариант представлява истинска заплаха за обществото. Учил-недоучил, той е със самочувствие, че е “изръшнал” целия свят, та нали мама и татко са го пращали на екскурзии. Но вместо да понаучи някой език, той е усвоил доста далаверки. Решава, че трябва да се захване с дела. Но на кое поприще да се изяви? Лекар – не, то нощни дежурства, мрънкащи бебета, а и с фалшива диплома не става, адвокат – добре би било, пари има в тая работа, я каква престъпност се е развихрила, ама има много алинеи, членове... – не става. Защо пък да не стане депутат – тия политици точно за него са го измислили. Не се иска ценз, можеш да не се вясваш в парламента, а като те извика групата за гласуване на някой нов закон – ще подремне час-два. Не им разбира много-много от политиките, то пък едни политики – сменят се партиите, а лъжите им същите. Важното е, че “келепир има в тая работа”. Нали и на него му се иска я комисионна, я ДДС, я някоя преватизацийка. Е, предишните налапаха предприятийцата, ама все нещо ще докопа. Не може – “Не се рита срещу ръжен!” Как се издържа такава голяма фамилия. И всички зяпнали в него. Я, хората какви палати вдигнаха на децата си, а той едно островче да не им купи. Че справедливо ли е това, нали е демокрация? А и какъв родител ще е, ако остави децата си да се срамуват пред другите. И на тях им се иска вила на Ривиерата, ферари с цвят червен, а и тези фолкпевици хич не са евтини.

            Решава нашенецът все пак да се изяви. Трябва да покаже на избирателите си, че не току-тъй са го пратили в парламента, той активно работи за тяхното добруване, че наближават и новите избори. И спретва им международни отношения с Нубия, необходими са нови хоризинти за българската икономика, нищо, че я няма на картата на света.

            Сменя Бай Ганьо дисагите с компютър, не търгува вече с розово масло и търси не “келепира”, а далавера. Тръгва по света със самочувствието на европеец, нали западняците се набутаха, като ни приеха, сега да му мислят – ще им източва банковите сметки ( ще му разправят, че българите били на последно място по грамотност. Абе, да им сече пипето къде да бръкнат в банкомата, не им трябва да са грамотни. То без това в чужбина не пишат на български.), ще им краде колите, ще ги трови със синтетичен наркотик ( като са некъдърни сами да си го произведат, той ще им го продава). И вместо да са доволни, че “алъш-вериш” става и подпомага развитието на икономиката им, те му слагат черен печат в паспорта. Ама и затова е помислил Бай Ганьо – как ще се остави с един паспорт, толкова ги има, че ще му стигнат два пъти да обиколи земното кълбо, ако трябва и до Луната ще стигне, само да удари “кьоравото”.

            Това е съвременният Бай Ганьо, от когото би се уплашил и самият Алеко Константинов. Оказва се, че пяната, която е искал да изгребе......, се е превърнала в блато. Блато, в което напълно са се удавили добродетелите на българина, и той се е превърнал в едно уродливо изчадие на своя прародител.

            В заключение искам да кажа, че внуците на Бай Ганьо ще продължават да си живуркат сред нас, докато се примиряваме с тяхната агресия и простащина.