Начало arrow Конкурсни творби arrow Богат , беден? (есе)

Богат , беден? (есе)
Оценка: / 144
СлабОтличен 
Автор Анита Николова   

 

 Навярно на всекиго от нас се е случвало да си зададе въпроса каква е същността на богатството и бедността ? Ако материалните облаги се оказват водещи за нас , то каква е истинската същност на богатството ? Пари , къщи , коли , скъпи дрехи  и бижута или здраве , щастие , спокойствие и хармония ? Всеки сам определя какъв е за него смисълът на богатството . Но несъмнено то ни дава самочувствие , превръща ни във властни хора и в същото време ни дава увереност , от която всеки от нас се нуждае . Ако изберем материалните облаги , привличаме хорското внимание към себе си . А останалото, като здраве , хармония и щастие , е неуловимо . Това е и конкретната причина то често да бъде забравяно .

            И така нашият разказ за богатството и бедността продължава . Какво ли е означавало да си богат или беден във времето , в което все още парите не са били измислени ? Тогава може би заможни са били тези  , които са живеели далеч от останалите  в хармония със себе си и с природата . А бедните ? Къде са били те ? На този въпрос не може да  се даде отговор , защото никой не се е интересувал от тях .

            Но какво всъщност се стремим да постигнем през този живот ? Да имаме пари , за да не бъдем бедни ли ? Ако наистина искаме това , нашите стремежи са страшни . Стремейки се да имаме богатство , ние изгубваме истински стойностните неща в този живот . Страшно е да имаш къща , но не и дом , а още по –опасно е да живееш с мисълта , че хората те обичат за това , което си , а в действителност единствената им привързаност към теб се дължи на парите , с които разполагаш .

            Но какво е най-доброто решение на тази дилема ? Да си богат или беден ? Да имаш или да нямаш ? Няма ли някаква златна среда между двата полюса ? Разбира се , че има и тя се крие в мъдростта , защото благодарение на своя разум хората разбират истинската същност на богатството и бедността .

            Богат е не онзи , които си е купил хубава кола , красива къща , обикаля най-скъпите магазини в града , а вечер остава самотен , а онзи , който дори да притежава малко , умее да го оцени . Така хората , които не могат да се похвалят със завидни финансови средства , се превръщат в богати в духовно отношение граждани . За тях богатство не са чековите книжки , а всички онези предмети , от които могат да извлекат мъдростта на предшестващите ги поколения . Така  книгите , антиките и дори необитаемите жилища за тях са много по-ценни от лъскавите сгради в големите градове, защото в тях са налети единствено пари , но не и чувства .

            На всичко това е трудно да повярва бедният духом човек , защото не разбира смисъла на тези думи  . Очите му са ненаситни за богатства , защото те ще му донесат сила и власт .  Жалко е , че има хора , които разсъждават по този начин . Още по-страшно е , че това разбиране за живота променя обществения ред . Раят не може да бъде свален на земята .  Силният е господар , защото той притежава пари и власт  , а слабият е длъжен да му се подчинява . Този обществен строй е повече от несправедлив. Силният има възможността да командва останалите , но дали осъзнава колко би бил безпомощен , ако изгуби богатствата си ? В този момент той не може да проумее  всичко това , защото е твърде зает да обикаля света . Животът се преобръща и в следващия миг можеш да станеш най-бедният и нещастен човек на тази земя .В този момент ще ти помогне единствено твоят борбен дух , а какво ще правиш , ако по време на своя охолен живот си го изгубил ? Ето защо не бива да мислиш единствено за момента , а също така и  за бъдещето . Докосни се не само до своите материални богатства , а и до тези , които ти предоставя природата . Тя е неизчерпаем източник на съкровища , от които всеки може да се възползва стига да знае как . А призивът ми към всички е да я оставят непокътната , за да могат да й се радват и поколенията след нас . По този начин би постъпил духовно богатият човек , а всички ние сме такива , нали ?

             И така до какво прозрение достигна всеки един от нас ? По-добре е да си богат или да си беден ? Поставяме си този въпрос хиляди пъти и не можем да намерим неговия отговор . Ако си богат , животът ти няма да бъде безоблачен , но ако си беден , няма да съществува рискът да сгрешиш , подмамвайки се от мисълта да спечелиш още повече пари . Но ако пред нас стои другата страна на проблема за бедността и богатството , то как бихме постъпили ? Ако си беден в духовно отношение , никога не би имал желанието да се докоснеш до мъдростта , която ще получиш , прочитайки една книга . Но ако си богат , дали ще бъде по-различно ? Да ! Тогава за теб ще бъде важна културата , ще имаш повече време , което да отделиш на изложби , театър , кино , представяне на нови книги . Пред теб ще се отвори светът на познанието , а без него всеки един от нас е НИЩО ! .

            Така нашата приказка за богатството и бедността завършва , а пред всеки един от нас стои правото сам да избере по-доброто .