Начало arrow Конкурсни творби arrow По дрехите посрещат, по ума изпращат (есе)

По дрехите посрещат, по ума изпращат (есе)
Оценка: / 335
СлабОтличен 
Автор Кристина Маркова   

 

  Хората винаги се разделят на групи и общности, защото са различни като индивидуалности един от друг. Различията идват от националност, религия, пол и др. Всеки има собствен мироглед, има своите маниери на поведение, цели в живота и професионално развитие. Добрата визия е жизнено необходима на съвременния човек. Затова българският народ и днес си повтаря поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат”.Тази поговорка е вечно актуална, защото човек няма втори шанс да направи първо впечатление, което остава в съзнанието на хората, които среща. Чрез външния вид на човека можем да разберем неща за вътрешния му свят, за навиците му и предпочитанията му. Но често хората сляпо подражават на модните тенденции, тъй като искат да притежават нещо чуждо. Да искаш нещо чуждо, което не притежаваш, поражда завистта.И така идеалът се превръща в порок. Така загърбваш истински стойностни неща - любов, честност, доверие и др.,а отваряш сърцето  си за преходните. Трябва да развиваме таланта си и да имаме самочувствие на пълноценни личности.                                                    

  Думите са мощно оръжие в ръцете на човека.Чрез тях изразяваме чувствата си, мислите си, намеренията си. Затова в поговорката  е казано -„по ума изпращат”.

   Езикът ни е отражение на вътрешната ни същност. Речникът  от думи на всеки от нас е най - истинският показател за ума ни.  Думите могат да ни поласкаят или наранят. Боравенето с разнообразни думи, словосъчетания прави общуването с даден човек по-интересно. Истината е, че е по – важно да си красив отвътре, а външната обвивка само ще накара другите да гледат на нас с по – голямо любопитство или пренебрежение.                             Всички сме чели приказката за грозното пате, как току-що излюпило се, то се сблъсква с пренебрежението, отхвърлено е от останалите патета заради неговата външност, но когато се превръща в красив лебед, всички променят отношението си към него. Поуката е сходна с тази от българската поговорка, че в света хората посрещат по дрехите. Не това обаче е най – важно. Преди всичко трябва да бъдем отзивчиви, внимателни, толерантни и мъдри в отношенията си с другите.

  Бъди такъв, какъвто си! Не се стреми да подражаваш на никого! Уважавай себе си, за да те уважават и другите!