Начало arrow Конкурсни творби arrow Европа е равно на.... (есе)

Европа е равно на.... (есе)
Оценка: / 6
СлабОтличен 
Автор Виолета Димитрова   


Две по две е четири. Таблицата за умножение е един от първите и фундаментални математически способи, които усвояваме докато сме в училище. Математиката е навсякъде в реалния живот, макат и присъствието и не винаги да е пряко видимо. Така че уменията, придобити в ученическа възраст се прилагат ежедневно в по-нататъшното ни съществуване.

И така наскоро и аз се сблъсках с едно математическо уравнение „Европа е равно на....”. То привлече силно интереса ми и започнах да разсъждавам върху него.

Тенденция в съвременното съществуване е да отъждествяваме Европа с Европейския съюз. В този смисъл Европа е равно на двадесет и седемте страни- членки и тяхното общо  население - около 500 млн. Значителна цифра!

Най-малкото общо кратно на стойностите в разглежданото уравнение са  проблемите от материалната, духовната, комуникационната сфера, както и от областите на управлението, и на човешкото възпроизводството. Именно въпросите по споменатите проблеми са залегнали в основата на Лисабонския договор, подписан на 13.12.2007г. от страните членки в манастира Св. Йероним. Свято място, идеални цели, обединение.

Практиката показва, че съединението прави силата. Максимата е позната за българския народ не само от надписа на входа на Народното събрание, но и от легендарния мит за завета за успешно управление от страна на хан Кубрат към синовете му.

Е, вече повече от година сме част от голямото, обединено европейско семейство. Претърпяхме редица критики и понесохме съответните санкции за последните места в класациите по права на пациентите, грамотност на учениците, иновационни технологии и др; и за челните позиции за корупция, трафик на хора, престъпност, брой аборти и т.н.

Но в позицията на най-новия и малък представител на Евро съюза сме длъжни да търпим порицанията и да се вслушваме в съветите на по-големите „каки и батковци”. За да може един ден и ние да порастнем като тях и да заемем достойно своята точица блясък върху дванадесетте звезди на европейското знаме.

А дотогава ще продължаваме да обменява културните си характеристики заедно с другите представители на Европа. Защото напук на скептичните мнения лицето ни пред Европейския съюз не се обезличи. Напротив. Когато съществува заплаха от размиване на ценности, автоматично се включват защитните механизми. Фолклорът ни все повече се почита в световен мащаб; в сферата на спорта имаме достойни за уважение представители на страната ни; на математически състезания продължаваме да печелим големите награди. Факти, постигнати посредством уникалните, човешки умения.

Смятам, че именно  личностните качества, довели до индивидуален и обществен успех са неизвестното в уравнението. Защото всяка обществена система е съставена от индивиди. Следователно най-малката структурна обществена единица също е равна на Европа. Аз, ти, всички ние сме част от пъзела, наречен Европа.