Начало arrow Конкурсни творби arrow „В днешно време хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо.” /Оскар Уайлд/ (есе)

„В днешно време хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо.” /Оскар Уайлд/ (есе)
Оценка: / 28
СлабОтличен 
Автор Мария Менова   

„Внимавай да не го счупиш, повредиш или изгубиш, защото е много скъп!” – това са първите думи, които съпровождат купуването на новия ми мобилен телефон. След малко телефонът звъни и чувам развълнувания глас на най – добрата си приятелка: „Хей, знаеш ли че довечера има концерт на стадиона! Билетът е трийсет лева – хайде да отидем!” И щом часовникът удари осем вечерта, ние двете се срещаме и както обикновено в тема на нашия разговор пак се превръщат новите ни придобивки.

 

Материален свят и материални хора – ето какви сме ние. Измерваме човешкото си щастие с цената на някакви си вещи. Имаме, но искаме повече, по – скъпото и по – новото. Готови сме да платим много по – висока цена, за да се сдобием с най – модерния компютър, най – скъпия телевизор и най – марковите дрехи. Стига! Нека спрем и се огледаме! Какво става с нас? Превръщаме се в роби на собствените си вещи. Консуматори, които имат нужда да трупат все нови и нови неща, за да задоволят глада си за щастие. Но нека помислим за минутка. Дали по – скъпия телефон или по – марковите дрешки ни правят по – щастливи? Това ли е щастието, което наистина търсим? Дали не ни липсва нещо?

Влез в най – скришното кътче на съзнанието и душата си и се разрови сред прашните спомени. Може би там, в онзи изгубен свят на детството, ще откриеш онова, което истински ти липсва. Ето твоят забравен и малко поостарял детски калейдоскоп. Вярно, той не бе така скъп като новата кукла на приятелката ти, но пък ти бе толкова любим. Колко пъти с приятелите ти сте играли с него. Спомняш ли си смеха и игрите? Спомняш ли си как мечтаехте да влезете в пъстрия и вълшебен свят на калейдоскопа, защото мислехте, че той може да ви отведе в приказките. Отвори онзи стар албум и погледни избелелите снимки. Виждаш ли тази искра, пламнала в очте на семейството ти? Знаеш ли как се казва тази искра? Това е обичта. Можеш да видиш радостта в очите на родителите си – радост, че са заедно с най – близките си хора. Виж, нещо изпадна от страниците на твоя албум. Това е хербарий – цветето от първата целувка. Помниш ли онази вълшебна вечер и всички, които я последваха. Помниш ли онази, най – чистата, първата любов? Онази вълшебна любов, която дойде в живота ти и сякаш с магическа пръчка омагьоса света ти. И всичко изведнъж стана по – цветно и по – красиво.

Сега разбираш ли истинската стойност на тази износена детска играчка и този остарял семеен албум? А можеш ли да определиш цената на детството и обичта? Колко струват приятелството и усмивките, и мечтите? Ти, който знаеш цената на всички материални неща, ти, който можеш на всичко да поставиш етикет – ти можеш ли да си купиш усмивка, блян, надежда, любов? Можеш ли с пари да си купиш щастие? Май малкото дете в нас вече го няма – с бързи стъпки ние тичаме устремени към своето бъдеще. И ето как пропускаме толкова безценни неща.

Всички знаем приказките за богатия принц, който живее сам в двореца си сред всички свои скъпоценни вещи. Но един ден принцът излиза извън огромните железни порти на двореца и открива един съвсем нов и непознат за него свят. Там той намира приятели и разбира истинската стойност на приятелството и на всичко онова, за което парите му никога не могат да стигнат. А защо този принц да не си ти? Не мислите ли, че трябва да загърбим фалша на този черно – бял свят и да обагрим с пъстрата палитра на щастието своя живот.

Зная, че си зависим от всичко материално , но не забравяй, че най – ценното не се купува. Колкото и възрастен да станеш, никога не пропъждай детето в себе си, а му отваряй тайната вратичка в сърцето си и го пускай на свобода. И ако всеки от нас последва този съвет, аз вярвам, че ще можем истински да се радваме на всичко, което сме постигнали, на всичко, което имаме. И вече няма да забравяме да мечтаем и да се смеем. Ще бъдем по – искрени и по – щедро ще даваме и получаваме любов и приятелство. Че нали това е най – ценното! Защото както казва лисицата на Малкия принц: „Най – хубавото се вижда само със сърцето. Най – същественото е невидимо за очите.”