Начало arrow Литература arrow Есета arrow Есе за съвремения човек

Есе за съвремения човек
Оценка: / 63
СлабОтличен 
Автор Христина Събева   

 

      Образът на съвременния човек е огледало на заобикалящата го модерна действителност.

      Съвременният свят,ярко се отличава от патриархално-епичните норми на Средновековието и от светлите идеи на Просвещението и Възраждането.

      Модерната епоха е на научните открития и изследвания в различни области,наформолирането на нова ценностна система и на нов светоглед.Човекът сякаш се губи в глъбините на съвременните новости,защото те заливат целият свят със светкавична скорост.

      Той ярко контрастира на патриархалните представи за духовно извисена личност,готова да умре за да защити честта си.Рязко се отличава и от родолюбивия,жертвоготовен патриотизъм на Ботев и Вазов и като че ли най-много се доближава до Алековия Бай Ганьо,известен с дребното си сметкаджийство и интереса си към “келипира”

         Съвременната действителност създава неизмерими блага,но същевременно ограбва човека,като превръща живота му в същински Ад,пълен с напрежение,проблеми и грижи.Този Ад е съществуването лишено от идеали,ценности от истински морал,от възвишени идеи и пориви,което е насочено предимно към личните изгоди и дребните домогвания,към създаването на не толкова духовни,колкото на материални блага.Установява се схващането,че за да оцелееш,трябва да се приобщиш към съвременните тенденции на развитие на обществото и да ги приемеш за нормални

 . Това приобщаване превръща голяма част от хората в “машини” за печелене на пари ,в “работи” не способни да се вълнуват.

       В наши дни Адът е особено осезаем. По улиците често срещаме хора с угрижени лица,с тревожно изражение,с някаква скрита болка в очите им.Светът на ХХI век предоставя на човек изключителни възможности във всички обществени и културни сфери,за които в миналото той дори не е могъл да мечтае. Взима му обаче спокойствието,душевния мир и дребните радости,прави щастието му по-трудно и далечно,а успеха му на фона на великите открития – трудно постижим.

       Становището,че животът на модерния човек е Ад,може да се разглежда от различни гледни точки.За едни съвременната епоха носи повече възможности за успех и реализация,дава им по-добра перспектива.За други обаче тя е заплаха за хармоничното им подредено съществуване,защото нови със себе си бърза промяна.Така че отделната личност може сама да решава какво да прави с живота си,но не трябва да забравя,че е низко и осъдително да се превърне в роб на пагубните си страсти,в “малък човек”,способен само да се подчинява,изгубил творческото съзидателно начало у себе си и приел Ада на живота си за даденост.